Tapu sahipleri dikkat! 1 gün kaldı, yapmayana ceza verilecek!

Türkiye’de uygulanan vergi sistemi kapsamında vatandaşlar gayrimenkulleri için emlak vergisi ödemek zorundalar. Emlak vergisi mükellefi olan vatandaşlar için süre sonuna gelindi. Ödeme yapmayanlara cezai işlem uygulanacak.
Tapu sahipleri dikkat! 1 gün kaldı, yapmayana ceza verilecek!

Türkiye’de gayrimenkul sahiplerinin vergi ödemesi yapma zorunlulukları bulunuyor. Emlak vergisi adı verilen bu uygulama ile vatandaşlar gayrimenkulleri için devlete her yıl muhtelif oranlarda vergi ödemesi yapıyorlar. Her yıl belirli sürelerde yapılması gereken bu ödemelerde süreyi kaçıranlar ceza ile karşılaşıyorlar.

EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER?

Emlak vergisi tüm gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gereken bir vergi türüdür. Ancak bazı muafiyetler uygulandığı için bazı vatandaşlar belirli koşullarda emlak vergisi ödemezler. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek ev sahibi emekliler bu vergiden muaf olabiliyorlar. Şehit yakınları ile gaziler de emlak vergisi muafiyeti haklarını kullanabiliyorlar. Geri kalan tüm vatandaşlar ise emlak vergisi ödemek zorundalar.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi borcu olan vatandaşlar bu ödemeleri peşin veya iki taksitle yapma haklarına sahiptirler. Emlak vergisinin ilk taksitinin 31 Mayıs mesai bitimine kadar ödenmesi gerekiyor. Peşin ödeme yapacak olanlar da ödemeleri bu tarihe kadar yapmalıdırlar. Mayıs ayının sonuna kadar emlak vergisinin ilk taksitini ödeyen vatandaşlar ikinci taksit ödemesini de Kasım ayının sonuna kadar yapmak zorundalar.

EMLAK VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Emlak vergisi ödemesi yapmayanlar gecikme cezası ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Aylık yüzde 2,5 oranında gecikme cezası uygulanırken ödeme yapılmaması durumunda ödenmesi gereken tutar yükselmektedir. Ayrıca emlak vergisi için ödeme yapılmamış ve sistemde borçlu gözükülüyorsa tapu işlemine de izin verilmiyor. Bundan dolayı emlak vergisi mükelleflerinin gecikmeye düşmemeleri gerekmektedir. Aksi durumda çeşitli cezalar ile karşılaşmak mümkün olabiliyor.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemek isteyenler bu ödemeleri gayrimenkulün bulunduğu yerin belediyesine yapmalıdırlar. Emlak vergisi ödemek için belediyeye gitmeye gerek yoktur. Belediyelerin bankalar ile anlaşmaları bulunmaktadır. Her belediye farklı bir banka ile anlaşma yapmış olabilir. Bu bilgi belediyeden öğrenildikten sonra banka şubeleri veya mobil bankacılık üzerinden emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.