Tapu sahiplerine uyarı, o tarihe dikkat! Geç kalan ceza ödeyecek!

Tapu sahiplerini çok yakından ilgilendiren bir uyarı yapıldı. Tarihi kaçıran tapu sahiplerine devlet ceza kesecek. Ceza ödememek için yapılması gerekenleri uzmanlar açıkladı.
Tapu sahiplerine uyarı, o tarihe dikkat! Geç kalan ceza ödeyecek!

Türkiye’de milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren bir uyarı yapıldı. Her yıl gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisi için 2023 tarihleri belli oldu. Bu tarihleri kaçıran ve ödeme yapmayan tapu sahiplerine ceza verilecek. Cezalı duruma düşmemek için şimdiden planlama yapılması gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ 2023 ÖDEME TARİHLERİ!

Emlak vergisi için ödeme yapmak zorunda olan gayrimenkul sahipleri 2023 ödeme tarihlerini araştırıyorlar. Buna göre tapu sahipleri emlak vergisi için yıl içerisinde iki taksit halinde ödeme yapmaları gerekiyor. İlk taksitin ödeme tarihi Mart, Nisan ve Mayıs ayları olarak belirlendi. Kalan taksit ise Kasım ayında ödenecek. Peşin ödeme yapmak isteyenler ise Mayıs ayının sonuna kadar bu ödemeleri yapmalılar. Bu tarihi geçirenler Kasım ayı sonuna kadar perşin ödeme yapsalar dahi ceza ödemek zorunda kalacaklar.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemelerinin nasıl yapılacağı da merak ediliyor. Bu ödemeler belediyelere yapılan ödemeler olduğu için ödemelerin nasıl olacağını belediyeler belirliyor. Son yıllarda belediyelerde online ödeme sistemleri de geliştirildi. Bu sistemi kullanan belediyelere emlak vergisi ödenecekse herhangi bir yere girmeden ödeme gerçekleştirilebilir. Ancak online ödeme olmayan belediyelerde emlak vergisi ödemesi ya belediye veznesine ya da bankalara yapılabilmektedir.

EMLAK VERGİSİ 2023’TE NE KADAR ZAMLANDI?

Emlak vergisine 2023 zammı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Ocak ayının başında açıklanan zam miktarına göre tapu sahipleri 2022 yılında ödedikleri emlak vergisini 2023 yılında yüzde 61 zamlı olarak ödeyecekler. Buna dair hesaplamalar belediyelerde yapılacak ve ödeme aşamasında ödenecek tutar vatandaşlara bildirilecek. 2023 yılı içerisinde emlak vergisinde herhangi bir artırım daha yapılmayacak. Emlak vergisi yeni zammı 2024 yılının başında belli olacak.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAFTIR!

Her gayrimenkul sahibi emlak vergisi ödemek zorundadır. Ancak bazı durumlarda devlet tarafından vatandaşlara emlak vergisi muafiyeti veriliyor. Ev hanımı, dul, işsiz, şehit yakını, gazi ve emekli kişiler belirli şartlarda emlak vergisinden muaf olabiliyorlar. Emlak vergisi muafiyetine konu olunabilmesi için o gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekiyor. Bu konuda detaylı bilgiler belediyelerden öğrenilebilir.