Tapu senedi başkasının eline geçerse ne olur?

Gayrimenkullerin kimlik belgesi olan tapu senedinin kaybolması durumunda tapu sahipleri büyük bir panik yaşıyorlar. Peki tapu senedi kaybolursa ne olur? Tapu senedini ele geçirenler tapu işlemi yapabilirler mi?
Tapu senedi başkasının eline geçerse ne olur?

Gayrimenkuller ile alakalı olarak merak edilen konuların bir kısmını da tapular oluşturmaktadır. Tapu ile alakalı olarak çok sayıda detay merak ediliyor. Bu meselelerden birisi de tapu senetlerinin kaybolması ve bu kaybolan tapu senetlerinin başkalarının eline geçmesi oluyor. Bu durumda gayrimenkul sahipleri gayrimenkullerini kaybetme riski ile karı karşıya kalırlar mı?

TAPU SENEDİ KAYBOLURSA NE OLUR?

Tapu senedinin kaybolması esasında çok da önemli bir sorun değildir. Kolay bir şekilde bu tapu senetlerinin çıkarılması mümkündür. E-devlet üzerinden de gayrimenkul sahipleri bu tapu senetlerine ulaşabilirler. Tapu müdürlüklerinden de gerekli başvuruların yapılması ve tapunun sahipliğine dair ispat sunulması ile tapu senetleri yeniden çıkarılabilir. Kimlik belgeleri ile başvuru yapan tapu sahipleri bu tapulara dair senetleri alabilme imkanına sahiptirler.

TAPU SENEDİ BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR?

Tapu senedinin başkasının eline geçmesi oldukça endişe duyulan bir meseledir. Evinin, arsasının tapusunun başkasının eline geçtiğinden şüphe edenler başlarına iş açılacağından endişe duymaktalar. Peki bu durumda tapu ile alakalı olarak işlem yapılabilir mi? Tapu senedi tek başına bir değer ifade eder mi?

Tapu senedi ile işlem yapabilme imkanına sadece o tapunun sahipleri sahiptirler. Kimlik bilgilerini ibraz edemeyenler o gayrimenkul ile alakalı olarak işlem yapamayacaktırlar. Hatta tapu müdürlüklerinde görevli tapu memurları herhangi bir tapu işlemi yaparken tapu üzerindeki kimlik bilgileri ile işlem yapanın kimliğini karşılaştırdıktan sonra işlem aşamasına geçmektedirler. Dolayısıyla tapu senedinin başkasının eline geçmesi durumunda resmen karşılaşılacak herhangi bir zarar bulunmamaktadır.