Tapuda ekspertiz zorunluğu öncesi yeni adım 2023 tapu rayiç bedel düzenlemesi geliyor

2023 yılında tapuda ekspertiz zorunluluğu için gereken yasal işlemlerin yapılması beklenirken yasal düzenleme öncesi BDDK, SPK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı rayiç bedel düzenlemesi için kolları sıvadı.
Tapuda ekspertiz zorunluğu öncesi yeni adım 2023 tapu rayiç bedel düzenlemesi geliyor

Devletin en büyük vergi kaybı yaşadığı alanların başında gelen tapu harcı gelirinde bu kaybı önlemek amacı ile yeni düzenlemeler gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanan 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6294) kapsamında konut satışında ekspertiz zorunluluğu hakkında ilk adım atılmıştı. 

Hatırlanacağı üzere söz konusu düzenleme daha öncede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gündeme alınmış hatta uygulama için tarih verilmiş, ancak sonrasında oluşan yoğun tepki nedeniyle geri çekilmişti. Düzenlemenin hayata geçirilmesi durumunda tapuda rayiç bedelden satış gösterilmesi engellenecek ve gerçek değer üzerinden tapu harcı ödenecek. Bu da ödenen tapu harcı rakamının yükselmesine neden olacak. 

TAPUDA RAYİÇ BEDELDEN SATIŞ GÖSTERMEK SUÇ MU, CEZASI VAR MI?

Evet, tapuda gerçek bedel üzerinden satış göstermek aslında zorunludur. Ancak, pek çok kişi daha düşük vergi ödemek adına tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermektedir. Maliye Bakanlığı tarafından bu durumun tespit edilmesi durumunda hem vergi cezası kesilmekte hem de gerçek değer üzerinden vergi tahsilatı yapılmaktadır. Genelde konut kredisi çeken ya da konutun ödemesini bankadan yapan kişilerin yatırdıkları ve aldıkları rakamlar üzerinden Maliye Bakanlığı bu durumu tespit edebilmektedir. 

 TAPUDA RAYİÇ BEDEL SİSTEMİ NASIL OLUŞACAK?

Yeni düzenleme için Sermaye Piyasası Kurulu SPK, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ortak çalışma ile güncel rayiç bedeli sistemi kurulması amaçlanacak. Böylelikle tapuda ekspertiz zorunluluğu gelene kadar bu 3 kurum tarafından kurulan ortak havuzda güncel veriler toplanacak.

Bu veriler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemine anlık olarak aktarılacak. Böylelikle taşınmazın satıldığı bölgede yer alan ortalama konut fiyatı güncel olarak belirlenecek ve en düşük rayiç bedeli bu rakam üzerinden hesaplanacak. Böylelikle devletin daha fazla vergi tahsilatı yapması sağlanırken vatandaş ise satın alacağı konut üzerinden ev sahibi yüzde 2, evi satan alan kişi yüzde 4 olmak üzere tapu harcı vergisi ödeyecek.