Tapuda satış bedelini düşük gösterenlere bu cezalar veriliyor!

Gayrimenkullerin tapu satış işlemlerinde satış bedelinin düşük gösterilmesi hem alıcı hem de satıcı için ciddi problemlere neden olabiliyor. Daha az tutarda ödeme yapmak için başvurulan bu yolun faturası daha kabarık çıkabiliyor.
Tapuda satış bedelini düşük gösterenlere bu cezalar veriliyor!

Gayrimenkul satışları sırasında satış değerinin düşük gösterilmesi hem alıcı için hem de satıcı için ilk etapta kazanç elde edilmesini sağlayabiliyor. Ancak bu durumun tespit edilmesi halinde bedeli ağır olabiliyor. Böyle bir durumda hem vergi hem de sözleşme açısından sıkıntılar çıkıyor. Devlet bir gayrimenkulün tapu devir işleminde gerçek değerin gösterilmediğini tespit ederse bazı cezaları uygulamaya sokuyor.

TAPUDA DÜŞÜK DEĞER GÖSTERENLERE CEZA

Tapuda düşük değer göstermek tapu harcında alıcı ve satıcı için daha düşük maliyet olabiliyor. Görünürde bu durum avantaj olabilir. Ancak işin aslı hiç de öyle değil. Tapu devir işlemlerinde tapu harcı ödemesi yapılıyor. Yasalara göre satış değeri üzerinden yüzde 2 alıcı ve yüzde 2 satıcı olmak üzere toplam yüzde 4 tapu harcı ödemesi yapılıyor. Bunun yanında satıcı için satış işleminin ardından gelir vergisi devreye giriyor. Bundan dolayı her iki taraf anlaşarak bu satış değerini düşük gösteriyorlar. Bu düşük beyanın tespit edilmesi durumunda ise devlet adeta ceza yağdırıyor.

TAPUDA EKSİK BEYAN CEZASI NE KADARDIR?

Gerçek değerin bildirilmemesi durumunda iki türlü ceza gündeme alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu satış işleminde bildirilen fiyatın düşük olduğunu tespit ederse hem satıcıdan hem de alıcıdan gecikme bedeli istiyor. Bununla da kalınmıyor eksik beyan nedeniyle ödenmesi gereken tapu harcı yüzde 25 fazla olarak talep edilir. Örneğin 1 Milyon TL’lik bir gayrimenkul için alıcı 20 Bin TL ve satıcı ise 20 Bin TL tapu harcı ödemesi yapmalılar. Bu eksik beyan edilir ve tespit edilirse 20 Bin TL ödenmesi gereken tutar 25 Bin TL oluyor ve üstüne bir de gecikme faizi ekleniyor.

Eksik beyan durumunda gelir vergisi için de cezai işlem yapılıyor. Burada da değer artışı vergi cezası veriliyor. Bu durumda gayrimenkulü satıp gelir elde eden kişi gelir vergisinin yüzde 35’i kadar cezalı bir ödeme yapıyor.

TAPUDA EKSİK BEYAN EDİLEN DEĞERLER NASIL DÜZELTİLİR?

Tapuda eksik beyan edilen değerlerin düzeltilmesine imkan vardır. Ancak bunun için vergi memurlarının o satış işlemi için inceleme başlatmamış olmaları gerekiyor. Düzeltme talep edildikten sonra eksik vergi ve harç 15 içerisinde ödenmelidir. Taraflar bu ödemeyi pişmanlık zammı ile ödeyebilirler. Bu şekilde gayrimenkul gerçek değerinde gösterilir ve hukuki bir sorun kalmaz.