Tapuda yeni dönem başlıyor! Artık tapu işlemleri böyle yapılacak!

Türkiye’de tapuda yeni dönem başlayacağı bildirildi. Daha önce kararlaştırılan ama başlamayan uygulama 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak. Tapu işlemlerini vatandaşlar artık noterlerde de yapabilecekler.
Tapuda yeni dönem başlıyor! Artık tapu işlemleri böyle yapılacak!

Türkiye’de tapu sahiplerini çok yakından ilgilendiren bir uygulama resmen devreye giriyor. Daha önce ilgili yasal düzenleme yapılmasına rağmen yürürlük tarihi olarak 1 Temmuz 2023 olarak belirlenen uygulamanın başlamasına sayılı günler kaldı. Vatandaşlar tapu devir işlemleri için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde sıra beklemek derdinden kurtulacaklar. Artık tapu devir işlemlerini noterler de yapabilecekler.

NOTERDE TAPU İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Vatandaşlar gayrimenkullerini satmak için anlaşma sağladıklarında tapu devir işlemleri yoğunluktan dolayı uzun sürebiliyordu. Tapu ve Kadastro Müdürlükleri bu hizmeti veriyorlar ama yoğunluk olunca randevu almak zor oluyordu. 1 Temmuz’dan itibaren vatandaşlar noterlerden randevu alarak tapu devir işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Vatandaşlar gayrimenkul satışı için anlaşma sağladıklarında noterden randevu alacaklar. Randevu saatinde alıcı ve satıcı noterde bir araya gelecek ve tapu devir işlemi güvenli bir şekilde yapılacak. Noterler kurulan yeni sistem ile tapu kayıtlarına erişebilecekler. Dolayısıyla herhangi bir güvensiz işlem yapılması mümkün olmayacak. İşlem tamamlandığında noter tarafından vatandaşa direkt olarak tapu verilmeyecek. Geçici bir belge alacak olan vatandaşlar bu belge ile tapularını alabilecekler.

NOTER ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Tapu işlemleri için noterlere ne kadar ücret ödeneği merak konusu olurken bu konuda henüz tarife belirlenip belirlenmediğine dair açıklama yapılmadı. Ancak cüzi denilebilecek küçük bir ücret karşılığında noterlerde vatandaşlar işlem yapabilecekler. Bu ücretin ne kadar olacağını ise Adalet Bakanlığı belirleyecek.

HEM HIZLI HEM GÜVENLİ TAPU DEVRİ

Tapuda yeni dönemin başlaması ile beraber tapu işlemleri de çok hızlı bir şekilde yapılabilecek. Uzmanlara göre tapu işlemleri en az 5 kat daha hızlı yapılabilecek. Noterlerin devreye girmesi ile Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin iş yükü de hafifleyerek vatandaşlara daha hızlı hizmet verme olanağı bulunacak. Ayrıca noterde tapu işlemi yapmak ile Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde işlem yapmak arasında güvenirlik açısından bir fark olmayacak. Noterler de güvenli tuğu devir işlemi hizmeti sunacaklar.