Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 arazi toplulaştırma hedefini 8.5 milyon hektar olarak duyurdu

Tarım arazilerinin bölünerek küçülmesini ve imara açılmasını engellemek adına başlatılan arazi toplulaştırması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı hedeflerini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 arazi toplulaştırma hedefini 8.5 milyon hektar olarak duyurdu

Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı hedeflerini belirlerken tarım arazilerinin korunması adına arazi toplulaştırma işlemlerine de devam edileceği ilan edildi. Tarım arazilerinin bölünerek elden çıkartılması ve imara açılmasının önüne geçmek adına arazi toplulaştırma işlemlerine 1961 senesinde başlanmıştı. 

Arazi toplulaştırması konusunda ilk karar 1961 senesinde alınırken çalışmalar 2003 senesinde hızlandırılmıştı. Aradan geçen 20 yıllık zaman dilimi için 2023 yıl sonu hedefi ile toplam toplulaştırma yapılan arazi miktarı için rakam 8.5 milyon hektar olarak duyuruldu. Arazi toplulaştırması işlemlerini Tarım ve Ormancılık Bakanlığı adına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ yürütüyordu. 

DSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRIYOR! 

Türkiye'nin verimli tarım arazilerinin bölünmesinin ve imara açılmasının önüne geçmek adına arazi toplulaştırması işlemleri tüm hızı ile devam ediyor. Arazi toplulaştırması yapılmasına uygun olan tarım arazisi miktarı 14,3 milyon hektar olarak açıklanırken 2023 senesinin sonuna kadar toplam arazi toplulaştırması yapılan alan büyüklüğünün 8 milyon 500 bin hektara ulaştırılması için çalışmaların sürdüğü ilan edildi. 

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDEN YAPILIYOR, FAYDALARI NELER?

DSİ tarafından arazi toplulaştırma işlemleri en çok küçük parsellerin birleştirilerek büyük parsellere dönüştürülmesi için yapılıyor. 2018 senesinde bu yetki DSİ'ye devredilirken bu sayede toplulaştırılan tarım arazilerine sulama şebekesi bağlanması ve sulama oranının arttırılması da sağlanıyor. Ekilemeyen tarım arazilerinde de bu sayede üretim yapılırken zaman, iş gücü ve yakıttan da büyük tasarruf elde ediliyor.