TBMM'de kabul edilip yasalaştı! Konut kredisi çeken devlet desteği alacak!

TBMM Genel Kurulu’nda Yeni Konut Finansmanı Programı ile alakalı kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Bazı vatandaşlara kamu bankaları üzerinden uygun faizli konut kredisi verilecek ve bu krediyi kullananlar devletten taksit desteği alacaklar.
TBMM'de kabul edilip yasalaştı! Konut kredisi çeken devlet desteği alacak!

Türkiye’de konut sektörü ile alakalı çok önemli bir yasal düzenleme yapıldı. Buna göre daha önce Yeni Evim kampanyası ile açıklanan orta gelirliler için konut kampanyasının yasal süreci tamamlandı. Bu yasal süreç ile beraber vatandaşlara verilecek olan desteklerin çerçevesi de net bir şekilde çizildi. Yeni Konut Finansmanı Programı ile artık bazı vatandaşlar için ev sahibi olmak devlet desteği ile çok uygun koşullarda sağlanabilecek.

TAKSİT DESTEĞİ HAZİNE’DEN

Yasalaşan kanun teklifine göre ev satın almak isteyen orta gelirli vatandaşlar kamu bankaları üzerinden düşük faizle kredi çekebilecekler. Bu kredi kullanımında düşük faizin yanında vatandaşlara taksit desteği verilecek. Yapılacak olan hesaplamada çekilecek olan konut kredisinin ilk 3 yıl boyunca hane gelirinin yüzde 30’unu geçmesi halinde bu aşılan tutar Hazine tarafından destek olarak karşılanacak.

Taksit desteği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek olan bir kamu bankası üzerinden bankalara kaynak aktarılacak. Bu aktarılacak kaynak 2023 yılında 220 Milyar TL’yi geçemeyecek. Aktarılan bu kaynak vatandaşların konut kredisi taksitlerinin olduğu gün ilgili bankalara aktarılarak Hazine desteği sağlanmış olacak.

YÜZDE 5 KATKI PAYI ALINACAK!

Kabul edilen kanun ile beraber konut kredisi kullanımlarında vatandaşlara sağlanacak taksit desteğinde kullanılmak üzere yüklenici firmalardan katkı payı alınacak. Kampanya kapsamında konut satışı yapacak olan firma veya müteahhit konut satış bedelinin yüzde 5’ini katkı payı olarak ödeyecekler. Bu ödenen katkı payları konut kredisi veren bankalarda geçici hesaplara aktarılacak. Bu para aynı zamanda konut kredisi için taksit desteği verilecek kaynağın bir kısmını oluşturacak.

0,69 FAİZLE KONUT KREDİSİ!

Yeni Evim kampanyası kapsamında vatandaşlara uygun maliyetli konut kredisi verilirken bu maliyetler de merak ediliyor. Buna göre 2 Milyon TL’ye kadar olan krediler 0,69 faizle, 2 Milyon TL ile 4 Milyon TL arasındaki krediler 0,79 faizle ve 4 Milyon TL ile 5 Milyon TL arasındaki krediler de 0,99 faizle kullandırılacak. Bu krediler Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım üzerinden çekilebilecek.