Trampa nedir? Tapuda trampa işlemi nasıl yapılır?

Gayrimenkuller ile alakalı olarak kullanılan terimlerden birisi de trampadır. Peki trampa nedir ve tapuda trampa işlemi hangi kaidelerle yapılır?
Trampa nedir? Tapuda trampa işlemi nasıl yapılır?

Emlak terimleri sıklıkla sorgulanan konular arasında olabiliyor. Çoğu vatandaşın en azından bir gayrimenkulü varken bu terimlerin anlamlarının ne olduğu merak ediliyor. Trampa terimi de bunlardan birisidir. Peki trampa ne demektir? Trampa işlemi ile hangi fayda sağlanır?

TRAMPA NE DEMEKTİR?

Ticari değeri olan bir malın arada para olmaksızın doğrudan doğruya bir başka malla değiştirilmesine trampa adı verilmektedir. Bir tür takas işlemidir. Farklı yerlerde arazisi olan kişilerin bu arazileri kendi aralarında değiş tokuş etme işlemi trampa ile yapılabilmektedir. Bu iki gayrimenkul arasında değer farkı olup olmamasının bir önemi yoktur. Taraflar anlaşma sağladıktan sonra bu değer farkına tapu müdürlükleri herhangi bir şekilde karışmıyor.

TAPUDA TRAMPA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Trampa işlemi yaptırmak isteyenlerin Tapu Müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir. Değiştirilecek olan gayrimenkuller farklı şehirlerde de olabilir. Tüm bu işlemler için vatandaşlardan bazı belgeler istenecektir. Trampası yapılacak olan gayrimenkullerin varsa tapu senetleri, yoksa bu taşınmazların ada ve parsel numaralarını gösterir belge veya tapu sahiplerinin sözlü beyanı geçerli olmaktadır. Trampa yapacak olan tapu sahiplerinin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları da istenmektedir. Trampa yapacakların son 6 ayda çekilmiş 6x4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları da gerekmektedir. Yine tapu sahiplerinin vergi, kimlik numaralarını gösteren vergi dairesinden alınmış belge de talep edilmektedir.

Tüm belgeler ile beraber Tapu Müdürlüğüne trampa işlemi yaptırmak için başvuran gayrimenkul sahiplerinin yapacakları işlem incelendikten sonra herhangi bir eksiklik olmaması durumunda talepleri yerine getiriliyor. Böylece gayrimenkuller iki kişi arasında el değiştiriyor. Arada kayıtlı herhangi bir para trafiği de yaşanmıyor. Taraflar kendi aralarında eğer gayrimenkuller arasında değer farkı varsa ona dair alışveriş yapabilirler.