TÜİK inşaat sektörü güven endeksi Mart 2023 belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayına ilişkin güven endeksleri açıklandı. İnşaat güven endeksinde gerilemenin devam etmesi inşaat sektöründeki gerilemeyi ortaya koydu.
TÜİK inşaat sektörü güven endeksi Mart 2023 belli oldu!

TÜİK tarafından Mart ayının güven endeksleri açıklandı. Buna göre Mart 2023 dönemine ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri belli oldu. Açıklanan rakamlarla inşaat sektöründeki gerilemeler çok daha net bir şekilde ortaya konuldu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ AZALIYOR

Mart 2023 verisi dikkate alındığında mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi aylık bazda azaldı. Buna göre hizmet sektöründe yüzde 1,1 oranında güven artarken perakende ticaret sektöründe yüzde 4,4 azaldı. Mart ayında inşaat sektörünün güven endeksinde ise yüzde 1,5 oranında azalma kaydedildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN BEKLENTİLER!

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi geçen ay 89,8 iken bu ay 88,5 oldu. İnşaat sektöründe geçen aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 0,6 artış olurken gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde ise yüzde 3,3'lük düşüş kaydedildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KARMAŞIK DURUM!

İnşaat sektöründe ülke çapında ciddi bir iş hacmi azalması meydana geliyordu. Ancak bu süreç deprem felaketinin ardından farklı bir görünüme kavuşacak. Tüm sektör olmasa da sektörün bir kısmı deprem bölgesinde 653 bin konutun inşasında görev alacaklar. Bu çok yüksek bir iş hacmi, anlamına gelebiliyor. Ancak ülke çapındaki mevcut durum düşünülünce sadece deprem konutları sektöre olan güveni geri getirmeye yetmeyecek.

Deprem felaketinden önce de artan maliyetlerden dolayı inşaat faaliyetleri durma noktasına gelmişti. Sektör yeni proje başlangıçlarını ertelemek zorunda kalıyordu. Deprem felaketinin ardından sektörel beklentiler daha da kötüleşti.