TÜİK kira artış oranı açıklandı! Kira zammı hesaplama Haziran 2023!

Haziran ayında mülk sahiplerinin kira fiyatlarına yapabilecekleri resmi zam oranı belli oldu. TÜİK Haziran 2023 kira artış oranı yüzde kaç oldu? Bu ay kiralara ne kadar zam yapılacak?
TÜİK kira artış oranı açıklandı! Kira zammı hesaplama Haziran 2023!

Türkiye’de son dönemlerin en büyük sorunlarından birisi haline gelen kira zamlarına dair son resmi veri belli oldu. TÜİK’in Mayıs 2023 dönemi enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından Haziran ayının kira artış oranı da belli oldu. Buna göre ev sahibi ve iş yeri sahiplerinin kiralara bu ay ne kadar zam yapabilecekleri netleşti.

KONUT KİRALARI YÜZDE 25!

Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’da uygulamaya giren ve bu yıl 1 Temmuz’a kadar devam edecek olan geçici uygulamaya göre ev sahiplerinin kira zamları yüzde 25 olacak. Bundan dolayı TÜİK’in kira artış oranı konutları etkilemeyecek. Bu ay kira sözleşmesi yenilenecek konutlarda ev sahipleri en fazla yüzde 25 oranında zam uygulayabilecekler. Ancak daha yüksekli oranda bir zamma kiracı razı gelirse bu oranın zam olarak uygulanmasının önünde yasal herhangi bir engel olmayacak.

İŞ YERİ KİRALARI RESMİ RAKAMLA ZAMLANACAK!

İş yerleri için yapılacak olan zam oranı resmi kira artış oranı ile belirleniyor. Konutlara sağlanan imkan iş yerlerine verilmediği için iş yerlerinin kiraları daha yüksek oranda olacak. Bu oran da son 12 aylık TÜFE toplamı olarak uygulanıyor. TÜİK’in son 12 ay için açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranları toplanarak Haziran ayının kira artış oranı bulunacak. Bu şekilde kiraya yapılacak olan zam belirlenecek.

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

TÜK’in Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklamasıyla beraber kira artış oranı da belli oldu. Haziran 2023 kira artış oranının yüzde 63,72 olduğu bildirildi. Bu oran geçtiğimiz ay yüzde 67,20 olarak uygulanmıştı. Kira artış oranında da bir önceki aya göre bir miktar azalma kaydedildiği bildirildi.

KİRA ZAMMI HESAPLAMA!

Kira artış oranının belli olmasının ardından kira zammı hesaplamaları büyük ilgi görmeye başladı. Buna göre iş yeri ve konut kiraları şu şekilde hesaplanıyor:

Konut kira zammı hesaplama!

Kira: 6.000 TL
Kira zammı oranı: Yüzde 25
Zam tutarı: 1.500 TL
Zamlı kira: 7.500 TL

İş yeri kira zammı hesaplama!

Kira: 6.000 TL
Kira zammı oranı: Yüzde 63,72
Zam tutarı: 3.823 TL
Zamlı kira: 9.823 TL