TÜİK Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu! Kiralara ne kadar zam yapılacak?

TÜİK'in Nisan ayına ait enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından Mayıs ayı kira artış oranı da belli oldu. Kira artış oranı yüzde kaç oldu, Mayıs ayında kiralara yüzde kaç zam yapılacak?
TÜİK Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu! Kiralara ne kadar zam yapılacak?

Türkiye'de son dönemlerde en çok tartışılan konuların başında kira fiyatlarına yapılan zamlar olmaya devam ederken TÜİK'ten önemli bir açıklama yapıldı. TÜİK bugün Nisan 2023 döneminin enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu açıklama ile beraber herkesin büyük bir merakla beklediği Mayıs 2023 dönemi kira artış oranı da belli oldu. Bu ay kiralara yüzde kaç zam gelecek? 

KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU!

Mülk sahiplerinin kira fiyatlarına yapacakları zammın üst sınırını belirleyen kira artış oranı Mayıs ayı için açıklandı. Açıklanan bu oran ile beraber mülk sahiplerinin süresi Mayıs ayı içinde dolan ve yenilenecek olan kira sözleşmeleri için yapabilecekleri zammın yasal sınırı belirlendi. Buna göre Mayıs ayında uygulanacak olan kira artış oranı yüzde 67,20 oldu. Kiracıların onayı olmadıkça mülk sahipleri Mayıs ayı içerisinde bu oranın üzerine kira zammı yapamayacaklar. 

EV KİRALARI KAPSAM DIŞI!

Esasında kira artış oranı ile konut kiraları da zamlanabiliyordu. Ancak 1 Temmuz 2022'de uygulamaya sokulan yasal düzenleme ile 1 Temmuz 2023'e kadar konutlarda kira artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bundan dolayı açıklanan kira artış oranı konutları ilgilendirmiyor. Sadece iş yeri kiraları bu kira artış oranı ile zamlanabiliyor. Ayrıca 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek olan yüzde 25 zam sınırlamasını süresi konutlar için yeniden uzatılacak. 

YASAL KİRA ZAMMI ORANI NASIL BELİRLENİR?

Kira artış oranının nasıl belirlendiği de merak edilen konutlar arasında yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili yönetmelikleri gereği kira artış oranının belirlenmesi için son 12 aylık TÜFE'ye bakılmaktadır. Her ay yenilenen bu oran TÜFE rakamları dikkate alınarak belirlenir. Geçtiğimiz yıl TÜFE yüksek oranlara ulaştığı için şu anda kira artış oranı açıklanan yıllık enflasyonun üzerinde olmaktadır. Bu oran artık aydan aya küçük oranlarda da olsa azalmaktadır. 

KİRA ZAMMI HESAPLAMA MAYIS 2023!

Mayıs ayında kira fiyatlarına gelecek zamma dair hesaplamalar merak konusu oluyor. İki ayrı kira zammı hesaplaması yapılmaktadır. Konut ve iş yeri kiralarına farklı zam oranları uygulanacaktır.

Konut kira zammı hesaplama:

Mevcut Kira Fiyatı: 5.000 TL

Kira Zammı: Yüzde 25

Artış Miktarı: 1.250 TL

Zamlı Kira Fiyatı: 6.250 TL

İş yeri kira zammı hesaplama:

Mevcut Kira Fiyatı: 5.000 TL

Kira Zammı: Yüzde 67,20

Artış Miktarı: 3.360 TL

Zamlı Kira Fiyatı: 8.360 TL