TÜİK TEFE TÜFE Kasım ayı enflasyonu ve Aralık 2022 resmi kira artışı zam oranı açıklandı!

TÜİK milyonlarca kişinin ve piyasaların merakla beklemiş olduğu Kasım ayı enflasyonu raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda yer alan veriler kiracı, ev sahibi, memur, emekli, asgari ücretli çalışanlar için zam oranı olarak kullanılacak!
TÜİK TEFE TÜFE Kasım ayı enflasyonu ve Aralık 2022 resmi kira artışı zam oranı açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK milyonlarca kişinin beklemiş olduğu enflasyon raporunu yayımladı. Kasım ayına ilişkin sepette yer alan ürünlerden hesaplanan resmi enflasyon oranı milyonlarca kişi tarafından bekleniyordu. Piyasada gidişatı göstermesi nedeni ile altın, dolar ve borsa yatırımcıları tarafından da yakından takip edilen veri aynı zamanda zam hesaplaması için de kullanılacak. 

Enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması milyonlarca kiracı için resmi kira artışı zam oranı olarak kullanılacak. Yapılan olan yasal düzenleme nedeni ile söz konusu oran sadece işyeri, dükkan, büro ve ofis gibi ticari taşınmazlar için kullanılacak. Aylık TÜFE oranı ise milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretli çalışan için 2023 Ocak zammı hesaplaması için kullanılacak. 

TÜİK TEFE TÜFE KASIM 2022 ENFLASYONU YÜZDE KAÇ ÇIKTI?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %84,39, aylık %2,88 oldu TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,36 olarak gerçekleşti.

TÜİK TEFE TÜFE ARALIK AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI KONUT, İŞYERİ, OFİS VE BÜRO İÇİN YÜZDE KAÇ OLDU?

İşyeri ve konutlarda kira artışı zam oranı hesaplaması yapılan yeni kanun değişikliği ile değiştirilmişti. Yapılan yasal düzenleme ile kiralık ev fiyatlarında yaşanan fahiş artış nedeniyle kira zammı oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Söz konusu karar sadece konutlar ile sınırlı tutulmuş, kiralık ev fiyatlarında yasal kira artışı zam oranı Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. 

 İşyeri, ofis, dükkan ve büro gibi taşınmazlar ise bu zorunluluk dışında tutulmuş ve ticari taşınmazlarda resim kira artışı zam oranı o ay için açıklanan enflasyon rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya devam edilmişti. 

TÜİK TEFE TÜFE Kasım ayı enflasyonu ve Aralık 2022 resmi kira artışı zam oranı açıklandı!

ARALIK 2022 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU! ARALIK AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Kira Bedeli: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2022 Kira Artış Oranı: % 70,36

Aralık Ayı Kira Zammı Tutarı: 703,60 TL

Aralık 2022 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.703,60 TL

Ev sahipleri Aralık ayında kiracılarına en fazla yüzde 25 oranında zam yaparken işyeri, ofis ve dükkan sahipleri ise yukarıda belirtilen oranları kullanabilecekler.