TÜİK verilerine göre kira zamlarının enflasyonu katladığı ortaya çıktı!

Kira zamları ile alakalı çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. TÜİK verilerine göre kira zamları enflasyon rakamlarını katladı. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanmasına rağmen bu rakamlar enflasyon seviyesine çekilemedi.
TÜİK verilerine göre kira zamlarının enflasyonu katladığı ortaya çıktı!

Türkiye’de son iki yılın en büyük sorunlarından birisi kira zamları oluyor. Yükselen ev kiralarının fiyatları vatandaşlar için çekilmez hale geldi. İnsanların gelirlerinin büyük bir kısmı konut kiralarına gidiyor. Bu durumun resmi rakamlara dahi yansıdığı görülürken son bir yılda kira zammı oranı enflasyon rakamlarını katladı.

TÜİK VERİLERİ BELLİ OLDU!

TÜİK verilerine göre mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 39,59’a kadar geriledi. Konut kiralarında ise tamamen farklı bir görüntü ortaya çıktı. Konut kiralarındaki artışı gösteren “Gerçek Kira” kaleminde yıllık yüzde 71,43 oranı yer aldı. Üstelik bu tamamen resmi rakamdan oluşuyor. Vatandaşın hissettiği rakamlar bunun çok ötesinde bulunuyor.

SON 10 YILDA 2 DEFA OLDU

Son 10 yılın rakamları incelendiğinde kira artışları ile enflasyon ilişkisi daha belirgin bir hale geliyor. Son 10 yılın 8’inde enflasyon daima “Gerçek Kira” kaleminin üzerinde yer aldı. 2016 yılında enflasyon yüzde 6,58 iken gerçek kira endeksinde artış yüzde 8,55 olmuştu. Aynı şekilde 2023 yılında benzer bir rakama ulaşılarak kira artışları enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

ENFLASYONUN YÜZDE 80 ÜZERİNDE KİRA ZAMLARI YAPILDI

2023 yılında kira artışları enflasyonun yüzde 80 üzerinde gerçekleşti. Bu sadece mevcut kiracıların kiralarına yapılan zamları kapsamıyor. Yeni kiracıların karşılaştıkları kiralar da bu endekste değerlendiriliyor.

KİRA DÜZENLEMESİ GELİYOR

Kira fiyatlarının oldukça yükselmesi nedeniyle tüm gözler yapılacağı söylenen kira düzenlemesine çevrildi. 1 Temmuz’da yüzde 25 kira zammı sınırlaması sona erecek. Daha öncesinde kira zamları son 12 aylık TÜFE oranı kadar yapılabiliyordu. Hükümet yüzde 25 kira zammı uygulamasına devam etme kararı alacak ama bu durum kira fiyatlarını düşürmeye yetmiyor. Dengeyi kurabilmek için fahiş kiraya hapis cezasına varacak düzenlemelerin yapılması da gündemde bulunuyor.