Tüm ev sahipleri ödeyecekler! Aylık yüzde 2,5 cezası var!

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin ödemeleri gereken vergilere dair detaylar belli oldu. Kira geliri vergisine dair detaylar açıklandı. Hangi ev sahipleri kira gelir vergisi ödeyecekler?
Tüm ev sahipleri ödeyecekler! Aylık yüzde 2,5 cezası var!

Türkiye’de uygulanan vergi sistemi kapsamında elde edilen tüm gelirler vergiye tabi tutuluyor. Ancak bazı gelirlerde istisnai miktarlar bulunuyor. Bu istisnai durumlarla alakalı olarak da vergi hesabı yapılıyor. Kira geliri elde eden ev sahipleri de istisna tutarının üzerindeki tutarlar için hem beyanname vermek hem de vergi ödemek zorundalar. Peki kira gelir vergisi istisna tutarı ne kadar?

KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNA TUTARI 2023!

Kira gelir vergisi ile alakalı olarak 2023 güncellemesi yapıldı. Buna göre ev sahipleri 9.500 TL’lik kira gelirleri için vergiden sorumlu olmayacaklar. Bu istisna tutarın üzerindeki tüm kira gelirleri için vergilendirme yapılacak. Ev sahiplerinin bu gelirler için beyanname vermeleri gerekecek. Beyanname veren ev sahipleri hesaplanarak tahakkuk ettirilen vergi tutarlarını ödeyecekler. Eğer beyanname verilmez veya beyanname verildikten sonra ödeme yapılmazsa o zaman ceza ödemek zorunda kalacaklar.

KİRA GELİR VERGİSİNDE MUAFİYET VAR MI?

Emlak vergisinde emeklilere veya başka vatandaşlara belirli koşullarda muafiyet veriliyor. Vatandaşlar kira gelir vergisinde de böyle bir muafiyet olup olmadığını merak ediyorlar. Uzman değerlendirmelerine göre kira gelir vergisinde herhangi bir muafiyet imkanı bulunmuyor. Statüsü veya niteliği ne olursa olsun istisna tutarının üzerinde tüm vatandaşlar kira gelir vergisi ödemekle yükümlüler.

KREDİ İLE EV ALIP KİRAYA VERENLER VERGİDEN DÜŞEBİLİR Mİ?

Kira gelir vergisinde bir konut kredisi ayrıntısı bulunmaktadır. Bir vatandaş konut kredisi kullanarak bir ev satın alıp kiraya verdiğinde buradaki kira gelirinden de sorumlu oluyor. Ancak bu vatandaş konut kredisinin faizini kira gelirinden düşebiliyor. Ayrıca ev için yapılan sigortalar için de ödenen bedeller kira gelirinden gider olarak düşülebilmektedir.

KİRA GELİR VERGİSİ GECİKME ZAMMI YÜZDE KAÇ?

Kira gelir vergisini zamanında ödemeyen ev sahiplerinde gecikme cezası alınmaktadır. Bu kapsamda ev sahipleri kendilerine tahakkuk ettirilen vergiyi ödemedikleri her ay için ayrı ayrı hesaplanacak şekilde yüzde 2,5 oranında gecikme zammı ile karşılaşırlar. Bu şekilde kira gelir vergisi ödenmediği halde önemli bir şekilde yükselebilmektedir. Zamanında ödemeyenler ceza ile karşılaşabilmektedirler.