Tüm kiracılara uyarı! Ev sahibi yüzde 25'ten fazla kira zammı yaparsa mutlaka bunu yapın!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira zammı meselesi gündemden düşmüyor. Bazı fırsatçı ev sahiplerini yüzde 25 kira zammı sınırlaması bile durduramıyor. Kiracıların ise yüksek kira zammına karşı yapmaları gereken bazı işlemler bulunuyor.
Tüm kiracılara uyarı! Ev sahibi yüzde 25'ten fazla kira zammı yaparsa mutlaka bunu yapın!

Türkiye'de artan konut fiyatlarını ev sahipleri kira fiyatlarına yansıtmakta hiç gecikmiyorlar. Bazı ev sahipleri çok fahiş kira zamları ile kiracılarının kapısını çalıyorlar. Talep edilen kiralar ise kiracının ödeme gücünün çok ötesinde oluyor. Bu durumda kiracılar yasal olarak nasıl hareket edeceklerini bilmedikleri için büyük bir mağduriyetlik yaşıyorlar. 

YÜZDE 25'TEN FAZLA ZAM YAPILAMAZ

Ev sahipleri devletin almış olduğu arar ile kira zamlarını o sınırlar çerçevesinde yapmak zorundalar. Normalde kira zamları TÜFE oranına göre belirleniyordu. Ancak enflasyonun çok yükselmesinden dolayı Adalet Bakanlığı bu duruma geçtiğimiz Haziran ayında müdahale etti. Bir yasal düzenleme yapılarak 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırıldı. EV sahipleri de bu yasal düzenleme ile kiracılarına yüzde 25'in üzerinde zam yapamıyorlar.

EV SAHİPLERİ DURMUYOR!

Yüzde 25 kira zammını çok düşük bulan ev sahipleri bu kanuni düzenlemenin tüm boşluklarından yararlanmaya çalışıyorlar. Kiracılarını zor duruma düşürmek ve yüksek kira zammına ikna etmek için çeşitli yolları deneyen ev sahipleri bazen bunda başarılı da oluyorlar. Kiracılar bir başka eve çıkmaları halinde maliyetlerinin çok fazla olabileceği endişesi ile bu kira zamlarına boyun eğiyorlar. Ancak yasalar kiracılara önemli haklar veriyor. 

MAHKEMEYE BAŞVURUN!

Bir ev sahibinin kiracısının ödediği kiraya yüzde 25'in üzerinde zam yapması durumunda yapılabilecek en etkili yöntem hemen mahkemeye başvuru yapmak olmalıdır. Bu yasal süreç takip edilirse ev sahibi zorunlu olarak yüzde 25 kira zammına rıza göstermek zorunda kalacaktır. Mahkemenin kararına uymamak gibi bir şansı olmayacak olan ev sahibi kira zammı konusunda çıkacak hükme riayet etmek durumunda kalacaktır.