Tüm kiracıları ilgilendiriyor! Mahkemeden karar çıktı, ödemeler yok sayıldı!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sık sık rastlanılan bir sorun için mahkemeden şok karar çıktı. Bu karar tüm kiracılar için emsal olabilecek. Ev sahipleri kiracıları borçlu çıkarıp evden çıkarıp ödenmiş kiraları yeniden tahsil edebilecekler.
Tüm kiracıları ilgilendiriyor! Mahkemeden karar çıktı, ödemeler yok sayıldı!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkilerde yeni bir boyut açıldı. Öncelikle kiracıların kira ödemelerini delilli bir şekilde yapmaları gerekiyor. Bunu gerçekleştiren kiracılar için herhangi bir risk bulunmuyor. Ancak kirasını bankadan yatırmayan veya elden verdiği kira için ev sahibinden imzalı bir belge almayanlar çok zor bir durumda kalabiliyorlar.

4 YIL ELDEN KİRA ÖDEMİŞ!

İstanbul Bakırköy’de bir apartman dairesinde 14 yıldır kiracı olan A.S.E. kirasını aksatmadan eksiksiz bir şekilde ödüyordu. Ancak ev sahibi A.S.E.’nin aleyhinde bir dava açarak 4 yıldır kendisine kira ödemesi yapmadığını iddia etti.

WHATSAPP YAZIŞMALARI BELGE KABUL EDİLMEDİ

Görülen mahkemede kiracı A.S.E. ev sahibi ile Whatsapp yazışmalarını delil olarak sundu. Ancak bu sefer mahkeme ilgili yazışmaları resmi bir belge olarak kabul etmedi. Bunun üzerine kararını açıklayan mahkeme kiracı A.S.E.’nin evden tahliyesine ve ev sahibine 4 yıllık kira borcu olarak 88 Bin TL ödemesine karar verdi. Şimdi A.S.E. kararı temyiz etti ve bir üst mahkemeden verilecek kararı beklemeye geçti.

YAZILI DELİL ŞART!

Mahkemenin verdiği kararın ardından Avukat Kerem Olcayto bir değerlendirme yaparak, “Hukukta bu tarz meselelerde ispatlar yazılı delillerle olabilir. Şahit gösterilmesi veya WhatsApp yazışmaları olması davalarda delil olarak kabul görmez. Kira bedelleri kanuna göre bankalar aracılığı ile yatırılmalıdır. Eğer bankadan yatırılmadıysa yazılı bir evrak alınması gerekir. Kiracı elden ödediği kira bedeli için ev sahibinden yazılı belge almamış ve mahkeme de bu belge olmadığını dikkate alarak karar vermiş.” dedi.

ÜST MAHKEME NE KARAR VEREBİLİR!

Davanın üst mahkemede nasıl sonuçlanabileceğine dair de değerlendirme yapan Avukat Kerem Olcayto, “Üst mahkeme farklı bir değerlendirme yapabilir. Normal koşullarda bir ev sahibi 4 yıl boyunca kirasını ödemeyen bir kiracıyı evde tutmaz. En azından bir hukuki işlem yapar. Bu 4 yıllık süre kiracı için avantaj olabilir. Bir de WhatsApp konuşmaları var. Üst mahkemeden bu karar dönerse bu gerekçe ile dönebilir. Bu yüzde 100 olur iddiasında da değiliz. Mahkemenin verdiği kararı üst mahkemenin onama ihtimali de var. Belki kiracının tahliyesi kararı onanır ama tazminat kararı bozulabilir.” ifadelerini kullandı.