Türkiye Suriye'de şehir kuracak! 240 bin kalıcı konut inşa edilecek!

Türkiye’nin Suriye’de kalıcı konutlar inşa edeceği bildirildi. Suriyelilerin ülkelerine dönüşünü teşvik etmek amacıyla 240 bin kalıcı konutun inşa edilmesinin planlandığı bildirildi.
Türkiye Suriye'de şehir kuracak! 240 bin kalıcı konut inşa edilecek!

Türkiye’de Suriyeli sığınmacılar meselesi seçim sürecinin en çok tartışılan konuları arasında yer aldı. Muhalefet Suriyeli sığınmacıların gönderilmesi konusunda bir politika ortaya koyarken iktidar Suriyelilerin gönderilmesine dair net bir tavır ortaya koymadı. Tamamen gönüllülük esası ile Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşünün sağlanması yönünde bir planlama yapıldığı ortaya çıktı. Bunun için de Türkiye atılacak adımları belirledi.

600 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ!

Türkiye’ye savaş nedeniyle gelen ve ardından savaşın sona ermesi ile ülkelerine geri dönen Suriyelilerin sayısının 600 bin kişi olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Bu geri dönüşleri hızlandırmak için Türkiye’nin ek uygulamalar yaptığı bildirildi. İlk olarak İdlib’in kuzeyinde briket evler yapılmaya başlandı. Şu ana kadar Türkiye o bölgede 107 bin briket ev inşa etti. Halen daha bu briket evlerin inşaat çalışmaları sürüyor. Bu evler inşa edildikçe Suriyelilerin geri dönüşünün hızlanması tahmin ediliyor.

240 BİN KALICI KONUT YAPILACAK

Suriyelileri ülkelerine gönderecek olan proje ise 240 bin kalıcı konut projesi olacak. Türkiye bu evleri inşa etmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekatı bölgesinde belirlenen 9 bölgede kalıcı konutlar inşa edilecek. Bu konutlar Türkiye’den Suriye’ye dönecek Suriyelilere verilecek. Konutların inşası için gerekli olan tüm finansmanı da Katar Kalkınma Fonu karşılayacak.

Suriye’de toplam 240 bin kalıcı konutun birkaç yıl içerisinde inşa edilip tamamlanması planlanıyor. Bu proje ile beraber Türkiye’de bulunan 1 milyon Suriyelinin ülkelerine dönüşü sağlanacak. Ülkelerine dönecek olan Suriyelilere bu kalıcı konutlar verilecek. Ayrıca sadece kalıcı konut değil tam bir şehir inşa edilecek. Proje içerisinde organize sanayi bölgeleri, ticaret tesisleri, üretim tesisleri, sosyal donatılar, okul, hastane ve ibadethaneler de yer alacak.