Ümraniye'de lüks rezidans inşaatı için suç duyurusu!

İstanbul Ümraniye’de eski Netaş arazisi olarak bilinen 190 bin metrekarelik alanın konut ve ticaret imarına açılmasına olanak sağlayan planların yürütmesinin durdurulmasına rağmen devan eden inşaattan dolayı suç duyurusunda bulunuldu.
Ümraniye'de lüks rezidans inşaatı için suç duyurusu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ümraniye Yamanevler’de bulunan 189.243 metrekarelik alanı kapsayan imar planlarını 2021 yılında onaylamıştı. Doğa Madencilik AŞ ile TÜRKSAT’a ait olan bu parseller için imar planı değişiklikleri Ümraniye Belediyesi tarafından yapılmıştı.

Mahkemelik olan bu imar planlarına dair ayrıntılar ise daha önce kamuoyuna yansımıştı. Daha önce PTT alanı, yol ve park olarak imar planı yapılan alanın plan değişikliği ile ticaret-konut, millet bahçesi, park ve yol haline dönüşmüştü. Bu yapılan plan değişikliğine karşı ise Ümraniye Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten dava açmıştı.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ MAHKEMEDEN DÖNDÜ!

7 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul 8. İdare Mahkemesi yapılan imar planı değişikliklerinin hukuka aykırı olduğu kanaatine vararak yürütmenin durdurulmasına karar verilmişti. Bu karar oybirliği ile alınmıştı. Kararda yer alan ayrıntıya göre yapılan değişiklik ile 82.766 metrekare olan inşaat alanının 193.624 metrekareye çıkarıldığı tespiti yapılmıştı.

Mahkeme tarafından imar planı değişikliğine dair yürütmeyi durdurma kararının verilmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı itirazda bulunmuştu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi idare mahkemesinin almış olduğu kararın hukuki olduğuna hükmetti ve 16 Ağustos 2022’de Çevre Bakanlığı’nın itirazını reddetti.

İNŞAATIN DEVAM ETMESİ ÜZERİNE YENİ SUÇ DUYURUSU!

Mahkemede bu süreçler devam ederken bahsi geçen arazi üzerinde lüks rezidans projesinin inşaatı ise başlamıştı. Karar alınmasına karşın ilgili inşaat faaliyetinin sona erdirilmemesi üzerine yeni bir şikayette daha bulunuldu. Projeyi durdurmayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ümraniye Belediyesi hakkında CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten ile bazı vatandaşlar İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundular. Ayrıca Ümraniye Kaymakamlığı’na da dilekçe verilerek belediye yetkililerinin görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesi ile şikayette bulunuldu.