Uzmanlar Uyardı! Ev Sahiplerinin Depozito Kurnazlığına Kanmayın

Ev kiralanırken güvence bedeli olarak verilen depozito konusunda kiracılar evden çıkarken bazı sıkıntılar yaşanıyor. Uzmanlar kiracıları ev sahiplerinin depozito kurnazlığına karşı uyarıyor. Depozito hangi şartlarda geri verilmez?
Uzmanlar Uyardı! Ev Sahiplerinin Depozito Kurnazlığına Kanmayın

Ev kiralanacağı zaman kira sözleşmesinin imzalanması ile evi kiralayan kişi ev sahibine güvence bedeli olarak depozito ödüyor. Depozitonun normal şartlar altında evden çıkarken geri verilmesi gerekiyor. Bazı ev sahipleri kiracıları evden çıkarken aldıkları depozitoyu geri ödeme konusunda sıkıntı çıkarıyor. Bazı ev sahipleri depozitoyu hiç vermezken bazı ev sahipleri de eksik ödemek için bahane arıyor. Hatta 5 sene önce sözleşme imzalandığı zaman euro olarak aldığı depozitoyu o günün TL değerinde geri ödemek isteyen ev sahipleri bile var.

KURNAZ EV SAHİPLERİNİN DEPOZİTO OYUNUNA DİKKAT

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, kiracılılar kurnaz ev sahiplerine karşı uyararak depozitonun evin tahliye edilmesinden sonra iade edilmesinin zorunlu olduğunu, depozitoyu alamayan kiracıların hukuki yollara başvurması gerektiğini söyledi. 

Uzmanlar Uyardı! Ev Sahiplerinin Depozito Kurnazlığına Kanmayın

DEPOZİTO HANGİ DURUMLARDA ÖDENMEZ?

Depozitonun hangi durumlarda ödenmeyeceğine de değinen Akdoğan "Depozito güvence bedeli demektir. Kiracı kiralanan gayrimenkulü tahliye ederken vermiş olduğu zarar ve ziyana ait meblağ ile ödenmemiş bulunan elektrik, su, doğalgaz, aidat ve borçları varsa bu borçlar mal sahibi tarafından depozitodan mahsup edilebilir. Eğer verilen depozito yeterli olmaz ise, kalan miktarı kiracı kontratlarda genellikle ödemeyi kabul ve taahhüt eder" ifadelerine yer verdi.

DEPOZİTO BEDELİ EN FAZLA NE KADAR OLABİLİR?

Akdoğan depozito bedellerine ilişkin de açıklama yaptı. Buna göre, kira sözleşmesi ile kiracıya depozito verme borcu getirilmesi durumunda bu depozito miktarı 3 aylık kira bedelini aşamaz. Depozito olarak para ya da kıymetli evrak verilmesi durumlarında kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmemek şartıyla parayı vadeli tasarruf hesabına yatırmalı, kıymetli evrak için de bankaya depo etmelidir.