Yabancılar Şubat ayında Türkiye'den 3.350 konut satın aldı

TÜİK Şubat ayına ilişkin resmi konut satış istatistikleri raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre yabancılara konut satışı azaldı.
Yabancılar Şubat ayında Türkiye'den 3.350 konut satın aldı

Yabancılar Şubat ayında Türkiye'den 3.350 konut satın aldı - Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen konut satış istatistikleri Şubat 2023 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor 11 ilde etkili olan deprem felaketinin ekonomi ve konut satış rakamlarına olan etkisini göstermesi açısından merakla bekleniyordu. 

TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Şubat 2023 raporuna göre Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,0 azalarak 80 bin 31 adet olarak gerçekleşti. Konut satış rakamlarında yaşanan düşüşün en önemli nedeni 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 11 ili etkileyen büyük deprem felaketi olarak gösterildi. 

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA SON DURUM NE?

Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan yükselişin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen yabancılara konut satışında da düşüş yaşandı. TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre Yabancılara yapılan konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %27,0 azalarak 3 bin 350 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,2 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 261 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 133 konut satışı ile İstanbul ve 225 konut satışı ile Mersin izledi.

Şubat ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den bin 183 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 446 konut ile İran, 173 konut ile Irak ve 142 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi. 

Yabancılar Şubat ayında Türkiye'den 3.350 konut satın aldı

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın etkisi ile Rusların yoğun konut talebi azalsa da Şubat ayında da devam etti.