Yabancıya en fazla gayrimenkul satışı yapılan iller açıklandı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Adlı 2023 yılında yapılan gayrimenkul satışlarına dair rakamları ve diğer ayrıntıları açıkladı. 2023 yılında kaç gayrimenkulün satışı yapıldı?
Yabancıya en fazla gayrimenkul satışı yapılan iller açıklandı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Adlı bir açıklama yaparak gayrimenkul satışlarına dair rakamları kamuoyu ile paylaştı. Tapu ve Kadastro sisteminin dijitalleştiğini ve kurumda 200’den fazla türde işlem yapılabildiğini söyleyen Mehmet Adlı en çok gayrimenkul satış işlemlerine ilgi gösterildiğini belirtti.

GAYRİMENKUL SATIŞLARI AZALDI

Gayrimenkul satışlarına dair rakamları kamuoyu ile paylaşan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Adlı, “2023 yılının ilk 4 ayında yaklaşık 887 bin gayrimenkul satış işlemi yaptık. En fazla satış 109.280 işlem ile İstanbul’da oldu. İstanbul’u 65.294 işlem ile Ankara takip etti. 50.445 işlem ile İzmir en çok gayrimenkul satışı yapılan üçüncü il oldu. Antalya’da ise 38.571 gayrimenkul satış işlemi yapıldı. Bursa 36.116 işlem ile ve Konya da 31.433 işlem ile en çok gayrimenkul satışı yapılan iller arasında yer aldılar.” dedi.

Gayrimenkul satışlarında bir önceki yıla göre azalma olduğunu söyleyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Adlı, “2022 yılının ilk dört ayı ile 2023 rakamlarını karşılaştırdığımızda bu yıl gayrimenkul satışlarında bir azalma meydana geldi. Toplamda geçtiğimiz yıla kıyasla gayrimenkul satış işleminde 57.030 gerileme oldu. Yüzde 6 oranında bir azalma söz konusu. Sadece Antalya’da gayrimenkul satışlarında artış var. Diğer illerin tamamında satışlar azaldı.” ifadelerini kullandı.

YABANCIYA GAYRİMENKUL SATIŞLARI SÜRÜYOR

Yabancıya gayrimenkul satışının bir sorun olmadığını belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Adlı, “Bir Türk vatandaşı Almanya’da, Amerika’da gayrimenkul alabiliyorsa bizim ülkemizde de yabancıya gayrimenkul satışı yapılabilir. Gayrimenkul satışında esnek bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dünyada satmıyoruz deme imkanınız yok. Son yıllarda da Türkiye’de yabancıya gayrimenkul satışında artan talep var. Rusya – Ukrayna savaşının ardından Ruslar ciddi anlamda talepte bulunuyorlar. 2023 yılında yabancılara en fazla gayrimenkul satışı Antalya, İstanbul, Mersin, Ankara ve Yalova’da oldu. En fazla gayrimenkul alanlar ise Rusya, İran, Irak, Ukrayna ve Kazakistan vatandaşları oldu.” dedi.