Yargıtay'dan kiracıları üzecek kira zammı açıklaması!

Yargıtay tarafından yeni bir kira zammı açıklaması yapıldı. Bugün gün boyu yüzde 25’in üzerinde kira alan ev sahiplerinden bu kira bedellerinin geri alınabileceği şeklinde bir Yargıtay kararı olduğu gündem olmuştu. Ancak işin aslı çok daha farklı çıktı.
Yargıtay'dan kiracıları üzecek kira zammı açıklaması!

Yargıtay’ın kira zamları ile alakalı olarak çok net bir karar aldığı ve bu kararın emsal teşkil edebileceği üzerinde gün boyu tartışmalar yaşandı. Buna göre Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin bir karar aldığı ve yüzde 25 kira zammı sınırı üzerinde zam yapan ve kira alan ev sahiplerinin kiracılara aradaki farkı geri ödemelerine hükmedildiği iddia edildi. Bu iddia o kadar çok dillendirildi ki Yargıtay kira zamları ile alakalı olarak yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

KARAR KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİYLE ALAKALI!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin tartışmalara neden olan kararının Konya Büyükşehir Belediyesi ile belediye taşınmazında kiracı olan kişi arasındaki anlaşmazlıkta hükme varıldığı hatırlatıldı. Buna göre 2013 yılında bu taşınmaz 31 Aralık 2022 tarihine kadar ihale usulüyle kiralandı. Kira kontratında ise artış oranı üretici fiyat endeksi ortalamasına göre belirlenmesi kararına dava açtı. 2019 yılında açılan bu dava ile kiracı 1 Ocak 2019’dan başlayan döneme ilişkin kira tespiti yapılmasını ve fazla ödenen kira bedelinin de iade edilmesini talep etti. Mahkeme de kiracının bu talebinin kabul ederek fazladan ödenen tutarın kiracıya iadesine hükmetti.

Dava dosyasının istinafa gitmesi ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi mahkemenin kararını kaldırıp davayı reddetti. Temyiz üzerine dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin önüne geldi. Yargıtay da istinafın verdiği kararı bozdu.

Yargıtay’a göre 2019 yılında bir kanun değişikliği yapılmış ve kira zammı hesaplamasında üretici fiyat endeksinden tüketici fiyat endeksine geçiş yapılmıştı. Yargıtay bu kararı bu gerekçe ile bozarak kiracıya Konya Büyükşehir Belediyesi’nin fazladan ödediği kira bedelini iade etmesine hükmetti.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRIYLA ALAKASI YOK!

Yargıtay’ın açıklamasında verilen bu kararın konut kiralarına uygulanan ve 1 Temmuz 2023’e kadar devam edecek olan yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile uzaktan veya yakından herhangi bir bağlantısı bulunmuyor.