Yatay mimarinin önemi arttı

Deprem sonrası bir kere daha önemi ortaya çıkan yatay mimarinin kullanıldığı projelerin sayısı artıyor.
Yatay mimarinin önemi arttı

Yatay mimarinin önemi arttı - Türkiye Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 iki şiddetindeki büyük depremle sarsılmıştı. 

Yaşanan deprem felaketi sonucunda 11 ilimizde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken deprem bölgesinde yıkılan binalar bir kere daha konut stokunun güvenirliğini sorgulamaya açmıştı. Depremde yan yana olan binalardan bazıları yıkılırken bazıları sapasağlam ayakta kalırken bu da deprem riski yüksek illerimizde alarm verilmesine neden olmuştu. 

YENİ KONUT PROJELERİNDE YATAY MİMARİYE İLGİ ARTIYOR

Depremin etkisi ile bir kere daha yatay mimari öne çıkarken uzmanlar ise depremde çok katlı binaların daha riskli olduğu savını reddediyor. Depreme dayanıklı binada kat sayısının değil inşaat teknikleri ve zemin etütüne uygun binaların yapılması olduğu ifade edilirken yatay mimarinin ise çevrecilik konusunda önemli olduğu vurgulanıyor. 

Son yıllarda TOKİ konutlarında yatay mimari öne çıkarken tüm TOKİ projelerinde zemin + 4 katlı projelerin tercih edildiği belirtiyor. Özel sektörün ürettiği markalı konut projelerinde de artık yatay mimari vurgusu öne çıkıyor. Yatay mimari kullanılan projeler arasında Tema İstanbul 2, Düşler Vadisi Riva, Yeşil Mahalle, CER İstanbul, Luxera Nevbahar, Çavuşoğlu Yemenler Akasya Evleri öne çıkarken Kanal İstanbul projesinin etrafına inşa edilecek yeni İstanbul projesinde yer alan konutların da yatay mimari ile inşa edileceği ifade edilmişti. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da yaptığı açıklamalarında sık sık dikey mimari yerine yatay mimarinin tercih edilmesini ifade ediyordu.