Yeni dönem hızlı başlıyor! Deprem konutları, kira düzenlemesi, ikinci etap sosyal konut hamlesi!

Yeni kabinenin belli olmasının ardından yeni dönemde inşaat ve konut sektörü için öne çıkacak gündem maddeleri de merak ediliyor. Kentsel dönüşümden sosyal konutlara, kira düzenlemesinden deprem konutlarına kadar pek çok meselede çözüm bekleniyor.
Yeni dönem hızlı başlıyor! Deprem konutları, kira düzenlemesi, ikinci etap sosyal konut hamlesi!

Türkiye’yi yeni dönemde yönetecek kadrolar belirlendi. Bu yeni dönemde inşaat ve konut sektörü yine adından sıkça söz ettirecek. Barınma krizine dönüşen kira sorunundan sosyal konutlara kadar yeni hamleler yapılması bekleniyor. Bu hamleler için tüm gözler çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olacak.

DEPREM KONUTLARININ YAPIMI SÜRECEK

Yeni dönemin en önemli konusu deprem konutları olacak. Kahramanmaraş depreminde hasar gören konutların yerlerine yenileri inşa edilmeye başlandı. Toplamda 650 bin konut inşa edilecek. Bakan Murat Kurum döneminde bazı köy evleri teslim edilmeye başlanmıştı. İlk etap konutların teslimi için ise şimdi 29 Ekim planlaması yapılıyor. O döneme kadar 319 bin konutun inşa edilip tamamlanması amaçlanıyor. Bakan Mehmet Özhaseki’nin en önemli sınavı bu konutlar olacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İLK SIRADA

Çevre Bakanlığı’nın bir diğer gündem maddesi ise kentsel dönüşüm olacak. Murat Kurum döneminde Yarısı Bizden kampanyası başlatılmıştı. Bu kampanyaya 269 bin vatandaş başvurmuş ve 1 milyondan fazla bağımsız bölümün dönüşümü için talepte bulunulmuştu. Bu alanda yapılacak çalışmalarla İstanbul’un dönüşümünün hızlanması hatta bunun tüm Türkiye’ye yayılması bekleniyor.

KİRA DÜZENLEMESİ YAPILACAK

Bakan Mehmet Özhaseki’nin bir diğer sınavı kira düzenlemesi olacak. Kira krizinin çözümü için yasal düzenleme çalışmaları başlamıştı. Kira zammı sınırında yüzde 25 uygulamasının devamından fahiş kiraya hapis cezasına kadar çeşitli yasal düzenlemeler yapılacak. Üstelik kira geliri ile geçinen mülk sahiplerinin mağdur olmaması için de bir düzenleme yapılması gerekecek. Tüm bunlar için gözler Çevre ve Adalet bakanlıklarına çevrildi.

YENİ SOSYAL KONUT PROJESİ

Konut fiyatlarındaki yükselişleri durdurabilmenin yolu konut arzında artış sağlamaktan geçiyor. Bu nedenle sosyal konut projeleri yeni dönemde de önemli olmaya devam edecek. TOKİ’nin 2024 yılının başında yeni bir 250 bin sosyal konut projesine başlaması bekleniyor. Bu proje İlk Evim projesinin ikinci etabı olacak.

Depreme dayanıklı binalar yapabilmenin yolu güvenli yapılaşmadan geçiyor. Bu konuda Bakan Murat Kurum döneminde bazı adımlar atılmıştı. Yapı denetim için yeni bir düzenleme daha yapılacak. Bu düzenleme ile yapı denetim firmaları bulundukları bölgelerde faaliyet gösterip denetimleri sıkı bir şekilde yapabilecekler.