Yeni Evim ile konut alanlar en az 100 Bin TL vergiden kurtulacaklar!

Yeni Evim kampanyası ile satın alınacak olan konutlar için çok önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı. 0,69 faizle kredi kullanılarak satın alınan bu konutlar büyük bir vergi avantajı da sağlayacak.
Yeni Evim ile konut alanlar en az 100 Bin TL vergiden kurtulacaklar!

Türkiye’de konut sektörüne hareket getirmek ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarını sağlamak için başlatılan Yeni Evim kampanyası çok büyük ses getirdi. Bu kapsamda vatandaşlar kamu bankalarından aylık 0,69’dan başlayan faizlerle konut kredisi çekerek sıfır konutlar satın alabilecekler. Üstelik vatandaşlara 15 yıl vadeli olarak kullandırılacak olan bu konut kredisinin ilk 3 yılında da gelirlerinin yüzde 30’unu aşan kısımlar için Hazine tarafından taksit desteği verilecek. 1 Milyon TL’lik bir konut kredisi için Hazine 3 yılda ortalama 150 Bin TL taksit desteği sağlayacak.

5 YIL BOYUNCA SATILAMAYACAK!

Yeni Evim kampanyası kapsamında düşük faizli ve Hazine taksit destekli çekilen konut kredileri ile satın alınan konutların 5 yıl boyunca satılamama şartı bulunuyor. Bu 5 yıllık süre dolmadan vatandaşlar satın aldıkları bu konutun mülkiyetini bir başkasına devredemeyecekler. Bu durum konut kredisi desteğinin suistimal edilmemesi için uygulanacak. Ancak 5 yıl satılamama şartının bu konutları satın alanlar için çok büyük bir vergi avantajı bulunuyor. Bu konutların sahipleri çok büyük bir kazanca geçmiş olacaklar.

DEĞER ARTIŞI VERGİSİNDE MUAF OLUNUYOR!

Kampanya kapsamındaki konut kredileri ile satın alınan bu evler 5 yıl boyunca satılamayacak. Bunun en önemli katkısı ise gayrimenkullerden alınan değer artışı vergisinin ödenmeyecek olması olacak. Normalde gayrimenkuller satın alındığında 5 yıl içerisinde satışı yapılırsa alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark gelir vergisine tabi oluyor. Bu kapsamda elde edilen kazancın yüzde 15’i ile yüzde 40’ı devlete vergi olarak ödenmesi gerekiyor. Yeni Evim kampanyasında bulunan 5 yıl satılamama sınırı ise başlı başına bir vergi avantajı sağlıyor. 5 yıl sonra yapılacak satışlardan dolayı vatandaşlar herhangi bir ekstra vergi ödemek zorunda kalmayacaklar.

EN AZ 100 BİN TL VERGİ KAZANCI!

Değer artışı vergisinde 2023 yılı için 55 Bin TL tutarında bir istisna uygulaması bulunuyor. Bu tutarın üzerindeki kazançlar üzerinden vergi ödenmesi gerekecek. Konut fiyatlarının hızlı bir şekilde yükseldiği ve kazancın katlandığı düşünülünce bu kampanyanın 5 yıl boyunca satılamayacak olması konut sahiplerini en az 100 Bin TL’lik bir vergi riskinden kurtarmış olacak. Fiyata ve kazanca göre bu miktar çok daha yüksek rakamları bulabilecek.