Yıl sonunda konut fiyatları en çok hangi şehirde artacak? Emlak sektörünün güncel konut fiyat tahminleri!

Konut fiyatlarında meydana gelen sert yükselişlerin ardından fiyat yükselişlerinde hız kesildiği bildirildi. Konut fiyatları ne olacak? Konut fiyatları artmaya devam eder mi?
Yıl sonunda konut fiyatları en çok hangi şehirde artacak? Emlak sektörünün güncel konut fiyat tahminleri!

Konut fiyta artışlarına dair önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Endeksa verilerine göre Haziran 2022 sonu itibariyle Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında yüzde 182 yıllık artış oldu. Konutların ortalama metrekare fiyatları ise 9.979 TL’ye kadar yükseldi. Mayıs ayında konut fiyat artışlarında gerçekleşen yüzde 14,7’nin zirve olduğu ve bundan sonra artış oranının tek haneli olacağı bildirildi. 2022 yılının ikinci yarısında konut fiyatlarındaki toplam artışın ise yüzde 18,7 oranında olacağı tahmin ediliyor.

KONUT FİYATLARININ ARTIŞ HIZI NEDEN KESİLECEK?

Konut fiyatlarının artış hızının neden kesileceği oldukça merak ediliyor. Sektör içerisinden gelen değerlendirmelere göre konut fiyatlarındaki artıştaki yavaşlama konut kredilerine getirilen sınırlamalardan kaynaklanıyor. Bu şekilde konut alıcılarının kitlesi oldukça daraldı. Bundan dolayı da talep azlığından konut fiyatları zirve yapmış oldu. Artık konut fiyatlarında sert bir artış ihtimali çok zayıf görülüyor.

KONUT FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya bir açıklama yaparak, “Konut fiyatlarında yılın kalan aylarında belki bir düşüş görmeyeceğiz ama fiyat artış hızında bir yavaşlama bekliyoruz. Mayıs ayında konut fiyatları yüzde 14 artmış lakin bu artık sürdürülebilir değil. Temmuz ayında konut fiyatlarında bir düşüş görmedik. Buna karşılık haftalık değişen fiyatlarla da karşılaşmadık. Konut satın alırken artık bir pazarlık payı oluştu. Bugün bir konut alacaksanız en az yüzde 40 paranız olması gerekiyor. Krediler de canlı değil. Bunlar fiyatlardaki artış hızını frenletti.” dedi.

YIL SONUNDA İSTANBUL'DA KONUTLARIN ORTALAMA METREKARE FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt de konut fiyat artışlarına ilişkin, “Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon 317 bin 228 TL'ye yükseldi. Konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl oldu. Konut fiyatlarının ay bazındaki artışlarına baktığımızda zirveden düşüş eğilimine geçildiğini görüyoruz. Konut fiyatları artıyor ama artış hızı yavaşlıyor. Bugün konutların ortalama metrekare fiyatı 9.979 TL oldu. Yıl sonunda bunun 11.853 TL’ye ulaşmasını bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

YIL SONUNA KADAR FİYAT BEKLENTİLERİ!

Yıl sonunda illere göre konutların ortalama metrekare fiyatlarına dair beklentilerini açıklayan Görkem Öğüt, “Haziran sonu itibariyle İstanbul’da konutların ortalama metrekare fiyatı 17.497 TL oldu. Bu rakamın yıl sonunda 22.360 TL’ye yükselmesini bekliyoruz. Antalya’da 14.896 TL olan ortalama konut metrekare fiyatı yıl sonunda 18.532 TL’ye çıkacak. En yüksek konut değer artışının olduğu il olan Mersin’de yıl sonunda ortalama konut metrekare fiyatı 8.933 TL’den 11.138 TL’ye çıkacaktır. Yıl sonuna kadar konut fiyatları en çok artacak olan il ise Tekirdağ olacaktır.” dedi.