Yüksek kiralar yalnız yaşayanları aile evine döndürdü

Son dönemde yükselen kira fiyatları nedeniyle ödeme güçlüğü çeken birçok kişi, ailelerinin yanına dönmek zorunda kaldı.

Türkiye genelinde konut ve konut kirası fiyatlarının artmasıyla nedeniyle birçok kişi barınma sorunu yaşamaya devam ediyor. Piyasada artık 500 bin liranın altında sarılık konut, 3-4 bin liranın altında da kiralık ev neredeyse kalmadı. Bu nedenle artık barınma stilinde eskiye dönüş yaşanırken, tek başına ayrı evde yaşamak son buluyor ve birçok kişi yüksek kiralar ile baş edemedikleri için ailelerinin yanına dönüyor.

Yüksek kiralar tek yaşayanları aile evine döndürdü

Ülkemizde kira fiyatlarındaki artış her geçen gün katlanarak devam ederken, Büyükşehirlerden biri olan İzmir'de de benzer sorunlar yaşanıyor. 2020 yılında büyük bir deprem gören ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği İzmir 'de birçok konutta kullanılamaz hale geldi. Kentte konut yetersizliği zorunu baş gösterirken İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kentte yalnızca 2 -3 Ay önce 2 bin lira olan kiralık dairelerin şu an 4 bin liraya yükseldiğini, bu nedenle birçok kişinin kirasını karşılayamayarak ailelerinin evine döndüğünü söyledi.

 Emlakçılar satacak ve kiralayacak ev bulamıyor

 İzmir depreminden sonra kentte konut arzının iyice azaldığını ve bu durumunda kira fiyatlarını katladığını söyleyen Güleroğlu, yıkılmış ve yapılmayı bekleyen çok sayıda konut olduğunun altını çizerek kira fiyatlarının çok fazla yükseldiğini kaydetti. Yüksek fiyatlar az konut nedeniyle emlakçıların elinde satılık ve kiralık konut kalmadığını söyledi.

Konut arzı konusunda şu an yeni konutlar yapılmaya başlansa dahi bunun en az 18 ay süreceğini belirterek konut sorununun en az 2 yıl daha devam edeceğini ifade etti. Konutlara talebin çok,  arzın ise kısıtlı olduğunu aktararak bu durumda emlakçıların günah keçisi olarak görüldüğünü belirtti.

Ayrıca yüksek kira fiyatları nedeniyle tek yaşayan birçok kişinin ailelerinin yanına döndüğünü söyleyerek, Türkiye 'de eskiden yaygın olan geniş aile düzenine geçilmeye başlandığını dile getirdi. Tek yaşayanların yanı sıra bazı aileler de diğer aile üyeleriyle birlikte yaşamayı düşünüyor.

Asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte kiralık daire fiyatları daha da artarken vatandaşlar bu durumdan en az şekilde etkilenmek için alternatif yollar deniyor.