Yusufeli Barajı su tutmaya başladı ekonomiye katkısı açıklandı

Dünyanın 5. Türkiye'nin ise en büyük barajı olarak tarihe geçen Yusufeli Barajı hakkında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci önemli açıklamalarda bulundu.
Yusufeli Barajı su tutmaya başladı ekonomiye katkısı açıklandı

Türk mühendislerin gurur projesi olarak hayata geçirilen ve dünyanın 5. Türkiye'nin ise en büyük barajı unvanını ele geçiren Yusufeli Barajı tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı. Yapımı süresince maliyeti nedeni ile eleştirilere neden olan dev baraj projesinin hayata geçirilmesi ile Türk ekonomisine sağlayacağı katkı ise canlı yayında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından açıklandı. 

Çoruh Nehri üzerinde kurulan ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının önemli  bir bölümünü karşılayacak olan dev baraj nedeni ile bir yerleşim yeri komple taşınmış, barajda su tutulmaya başlanması ile sular altında kalacak olan yerleşim yerleri belirlenen alana taşınmış TOKİ bir köyü baştan inşa etmişti. Projenin Türk ekonomisine sağlayacağı katkı da dudak uçuklattı. 

TÜRK MÜHENDİSLERİN GURUR PROJESİ YUSUFELİ BARAJININ EKONOMİYE KATKISI KAÇ TL OLACAK?

Bakan Kirişçi canlı yayında yaptığı açıklamasında projenin hayata geçirilmesinde sadece Türk mühendislerin yer aldığını belirterek barajın tek başına 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirtti. 275 metrelik gövde yüksekliğine sahip olan baraj 2,1 milyar metreküp su depolama kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük barajı olacak. 

Barajın Türk ekonomisine sağlayacağı katkı hakkında da bilgi veren Bakan Kirişçi "Bu baraj şu anda kendini 2 yılı biraz geçecek zaman diliminde finanse edecek. 375 milyon dolarlık bir yıllık getirisi olacak. Maaliyetini düşündüğümüzde 2 yılı biraz geçe kendini finanse etmiş oluyor. İftihar edilecek bir proje. Bu ülke için çok önemli olan su rezervi var" diyerek projenin büyük önemi olduğunu dile getirdi.