Yüzde 25 kira artışı oranı sınırı lafta kaldı! Ev sahiplerinin yüzde 100 zam oyunu sürüyor

Kiralarda yaşanan fahiş zamlar nedeni ile hükümet devreye girmiş ve yasal kira artışı zam oranı sınırı devreye alınmıştı. Yeni düzenleme ile yüzde 25 olan zam oranı ev sahipleri tarafından delinmeye devam ediyor.
Yüzde 25 kira artışı oranı sınırı lafta kaldı! Ev sahiplerinin yüzde 100 zam oyunu sürüyor

Kiralık ev fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeniyle hükümet yeni bir önlem paketini devreye almış ve kiracıları korumak adına ev sahiplerine kira zam sınırı uygulamasına gidilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ortak çalışma ile yasal kira artışı zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. 

Açıklanan zam oranı 11 Haziran 2022 tarihi itibari ile uygulamaya alınmış ve 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulamada kalacağı ilan edilmişti. Ancak, ne yazık ki ev sahipleri yüzde 25 zamma daha ilk aydan razı gelmedi. TÜİK TEFE TÜFE rakamlarında yıllık enflasyonun yüzde 70'e dayandığı bir ortamda yüzde 25 zam oranı ev sahiplerine razı gelmedi. 

EV SAHİPLERİ YÜZDE 100 ZAM İÇİN DİRETİYOR! 

Kiralara zam oyunu tüm hızı ile devam ederken ev sahipleri kiracılarından yüksek zam koparmak için her türlü yöntemi denemeye devam ediyor. Kiraya yüzde 25 zammı kabul etmeyen ev sahipleri kiracılarına zam oranını kabul etmemeleri durumunda evden çıkarma yoluna gidiyor. 

Çevredeki evlerin kirasına göre yeni kira belirleyen ev sahiplerinin zam baskısı karşısında kiracılar bir daha ev bulamayacakları endişesi ile zamma razı oluyor. Kiracılar ev sahiplerinin yüzde 125 ve 150 oranında zam baskısı yaptıklarını belirtirken zamlardan en çok öğrenciler olumsuz etkilendi. Öğrencilerin ev kiralarına rekor zamlar gelirken yeni kayıt olan öğrencilerde yüksek kiralardan olumsuz etkilendi.