Yüzde 25 kira zammı sınırlaması sonrası kira artış oranı nasıl belirlenecek?

Türkiye’de 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konutlarda yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanıyor. Bu uygulama sona erdiğinde kira zammının neye göre yapılacağı merak ediliyor.
Yüzde 25 kira zammı sınırlaması sonrası kira artış oranı nasıl belirlenecek?

Enflasyonun oldukça yükselmesi ile beraber kira fiyatlarına yapılan zamlar artınca devlet tarafından kiralara müdahale edildi. Konutlar için alınan bu karar ile beraber ev sahipleri 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira fiyatlarına en fazla yüzde 25 zam uygulayabiliyorlar. Kira sözleşmelerinin yenilemelerinde uygulanan bu kural 1 Temmuz 2023’e kadar devam edecek. Ancak sonrasında bu zam sınırlaması uygulaması sona erecek. Sonrasında kira artış oranının neye göre belirleneceği merak ediliyor.

ESKİ UYGULAMAYA DÖNÜLEBİLİR?

2022 yılında kira artış oranının yüzde 70’li rakamları görmesi çok önemli bir sorun haline gelmişti. Şimdi ise 1 Temmuz 2023 sonrasının hesapları yapılmaya başlandı. 1 Temmuz sonrasında muhtemelen eski uygulamaya geri dönülecek ve kira zammı oranı o uygulama ile belirlenecek. Ev sahipleri kira sözleşme sürelerinin yenilenme tarihlerinde bu oranlar üzerinden zam yapabilecekler.

SON 12 AYLIK TÜFE KADAR ZAM!

Kira zammında Türkiye’de yapılan uygulama esasında son 12 aylık TÜFE kadar zam yapılmasıydı. Sadece 1 yıllığına ve sadece konutlarda geçerli olmak üzere geçici bir uygulamaya geçildi. Bu geçici uygulama devreden çıkınca ev sahipleri resmi kira artış oranına göre zam kararı alabilecekler. Bu zam üst sınır olacak ve ev sahipleri kiracının rızası olmadan kesinlikle bu oranı aşamayacak. Enflasyonda yükselişler olursa kira zam oranı da yeniden ciddi rakamlara ulaşabilecek.

YENİ UYGULAMA YAPILIR MI?

Yüzde 25 kira zammı uygulamasının ardından yeni bir uygulama yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyor. Bu konuda alınmış herhangi bir karar bulunmuyor. Ancak yüksek enflasyon ortamı oluşursa yeni bir tedbirin devreye girmesi düşünülebilecek. Olası yeni tedbirin mahiyeti hakkında ise şu anda kamuoyuna yansıyan en küçük bir bilgi bulunmuyor.