Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uzatılacak mı, yeni karar alındı mı?

Türkiye'de kira zammına yüzde 25 sınırlaması getirilmişti. Şimdi ev sahipleri ile kiracılar bu geçici uygulamanın süresinin uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyorlar. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uzatılacak mı?
Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uzatılacak mı, yeni karar alındı mı?

Türkiye'de kira fiyatlarının enflasyonun etkisiyle aşırı yükselmesinden dolayı 2022 yılında geçici bir tedbir alınmıştı. Adalet Bakanlığı tarafından devreye sokulan bu tedbir ile beraber 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında sadece konutlarda geçerli olmak kaydıyla kira zammı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Bu tarihler arasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira zammı yasal olarak en fazla yüzde 25 olabiliyor. Kiracının onayı olmadan ev sahipleri bu kira zammı oranının üzerinde zam yapma hakkına sahip değiller. 

1 TEMMUZ 2023'TE SONA ERECEK!

Kira zammı ile alakalı olarak uygulanan sınırlama 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Herhangi bir değişiklik yapılmaması durumunda ev sahipleri o tarihten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde kira artış oranını son 12 aylık TÜFE oranı olarak belirleyebilecekler. Bu da yaklaşık olarak şu anda yüzde 60 ile yüzde 70 arasında bir rakama karşılık geliyor. 3.000 TL'lik kiranın yaklaşık 4.800 TL'ye yükselmesi anlamına gelecek bu uygulamaya geçişi çoğu ev sahibi büyük sabırsızlıkla bekliyor. 

SÜRE UZATILACAK MI?

Yüzde 25 kira zammı süresinin uzatılmasına dair deprem felaketine kadar herhangi bir süre uzatımı düşünülmüyordu. Geçici bir uygulama olan bu sınırlama 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Ancak deprem felaketinin ardından kira fiyatlarında aşırı yükselişler beklenmeye başlandı. Buna bir de yüzde 25 sınırlamasının kaldırılacak olmasının eklenmesiyle kiralar hiç de tahmin edilemeyecek seviyelere çıkabilecek. Bunun için yeni bir değerlendirme yapılması ihtimaller arasında yer alıyor. 

Deprem felaketi ile beraber çok sayıda konut yıkıldı ve kiralık konutlara olan talep arttı. her ne kadar fahiş kiraya tepkiler olsa da talep yükselişi ile kira fiyatları da artıyor. Bu da ülke genelinde kira fiyatlarının artması ile neticeleniyor. İlerleyen haftalar kira sınırlaması ile alakalı olarak çok kapsamlı bir düzenleme yapılıp uygulamanın etki alanının genişletilebileceği iddia edildi.