Dedem adına, babamın üzerine tapu sorgulama nasıl yapılır, başkasına ait tapunun sorgulaması var mı?

Kişinin üzerine kayıtlı olan taşınmazlar tapu kütüğüne işlenmekte olup buna ilişkin belgelere tapu belgesi adı verilmektedir. Peki, ölen kişiye ait tapu sorgulama nereden, nasıl yapılır, dedemin, babamın üzerine tapu var mı?
Dedem adına, babamın üzerine tapu sorgulama nasıl yapılır, başkasına ait tapunun sorgulaması var mı?

Günümüzde en çok merak edilen konuların başında tapu sorgulama yer almaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber tapu sorgulama işlemleri de kolaylaşmakta olup artık internetten tapu sorgulama işlemi yapılabilmektedir. 

Yine e-Devlet tapu sorgulama ekranı üzerinden de TC kimlik numarası ile tapu sorgulama işlemi yapılması mümkündür. Kişinin kendisine ait olan tapu evraklarını sorgulaması kolay olup yine kimlik belgesi ile en yakın tapu dairesi ziyaret edilerek te bu bilgilere şahsen ulaşılabilmektedir. Ancak başkasına ait tapu sorgulama konusunda bazı kurallar uygulanmaktadır. 

BAŞKASINA AİT TAPU SORGULAMA! İSİM SOYİSİMLE T.C. İLE TAPU SORGULAMA ŞİFRESİZ YAPILABİLİR Mİ?

Hayır, ne yazık ki başkasına ait tapu sorgulama işlemi şifresiz olarak yapılamaz. Kişinin e-Devlet şifresi olması durumunda sistem üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun dışında sadece avukatlar tapu sorgulama yapılabilir. 

DEDEDEN MİRAS SORGULAMA! ÖLEN KİŞİYE AİT, BABAMIN ÜZERİNE TAPU SORGULAMA NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Tapu sorgulama konusunda bazı istisnalar sağlanmakta olup bu istisnalardan biri de vefat eden kişinin tapu işlemlerine ilişkindir. Konu hakkında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "Kanunî istisnalar dışında, tapu sicilinde hak sahibi olan kişiler istemde bulunabilir. Tescilden önce hak sahibi olmuş kişiler de hakkın tescili için gerekli belgeleri ibraz ederek istemde bulunabilirler. Dolayısıyla, dedenizin mirasçısı olduğunuzu gösteren veraset belgesi ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvurmanız halinde dedenize ait taşınmaz olup olmadığını öğrenebilirsiniz" ifadelerine yer verilerek sorgulama için mirasçılık belgesi istendiği belirtilmiştir.