Elbirliği mülkiyeti nedir? Paylı mülkiyet ile arasında hangi farklar vardır?

Emlak terimleri arasında yer alan elbirliği mülkiyeti ile alakalı detaylar merak ediliyor. Elbirliği mülkiyeti nedir? Paylı mülkiyet ile elbirliği mülkiyeti arasında hangi farklar vardır?
Elbirliği mülkiyeti nedir? Paylı mülkiyet ile arasında hangi farklar vardır?

Emlak terimleri ile alakalı olarak son dönemlerde büyük bir ilgi oluştu. Bazı emlak terimlerine dair bilgi eksiklikleri olanlar bu konuda araştırma yapıyorlar. Elbirliği mülkiyeti de araştırılıp sorgulanan emlak terimleri arasında yer alıyor. Bir mülkiyet çeşidi olan elbirliği mülkiyeti ne anlama gelmektedir. Bir gayrimenkul elbirliği mülkiyetinde olursa ne olur?

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ NEDİR?

Elbirliği mülkiyeti bir gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin pay oranları açıkça gösterilmeden mülkiyet hakkına sahip olmasıdır. Yani oluşan bu mülkiyet ortaklığında hangi hisse sahibinin hangi paya sahip olduğu belli değildir. Bu şekilde kurulan ortaklık oldukça sorunlu olmaktadır. Hissedarlar mülkiyet haklarını tam anlamıyla kullanamazlar.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ İLE PAYLI MÜLKİYET ARASINDA NE FARK VARDIR?

Paylı mülkiyetlerde ortaklar gayrimenkul üzerindeki hangi paya sahip olduklarını bilirler. Yine mülkiyetin tamamı ortaktır ancak hangi ortağın hangi paya sahip olduğu bellidir. Paylı mülkiyetler tarafların istekleri ile oluşabilir ama elbirliği mülkiyeti zorunlu olarak kurulmuş ortaklıklardır. Örneği miras yoluyla ortalık oluşması durumunda o gayrimenkul başlangıçta elbirliği mülkiyetindedir. Ortaklar elbirliği mülkiyetini daha sonradan paylı mülkiyete çevirebilirler.

Elbirliği mülkiyeti ile kurulmuş ortaklığa sahip bir gayrimenkulün satılması da tüm ortakların ortak kararı ile olabilir. Belli olmayan paylar üzerinde taraflar tek başlarına tasarruf yetkisine sahip değillerdir.

Genellikle elbirliği mülkiyeti ile kurulan ortaklıklar mülkiyet devrinden sonra bozularak paylı mülkiyete dönüştürülmektedir. Bu şekilde yapılan işlemin ardından kimin hangi paya sahip oldukları belirlenmiş olur. Bu gayrimenkulleri satmak da yine elbirliği mülkiyetine göre daha kolay olabilecektir. Paylı mülkiyetlerde hisse payı satışı yapmak daha kolay bir işlem olabilir.