Hisse tevhidi nedir, ne işe yarar?

Zaman zaman karşılaşılan emlak terimlerinden olan hisse tevhidi ne anlama gelmektedir. Hisse tevhidi işlemi nasıl yapılır ve ne işe yarar?
Hisse tevhidi nedir, ne işe yarar?

Emlak terimleri oldukça merak edilen ve sorgulaması yapılan konular arasında yer almaktadır. Çeşitli vesilelerle karşılaşılan emlak terimlerinin anlamlarına dair doyurucu bilgiler araştırılıyor. Peki bir emlak terimi olarak hisse tevhidi ne anlama gelmektedir? Hisse tevhidi işlemi nasıl yapılır ve neye yarar?

HİSSE TEVHİDİ NEDİR?

Tevhid kelime anlamı itibariyle tek ve bir gibi bir anlama gelmektedir. Hisse tevhidi ise hisse birleştirme anlamına gelmektedir. Bir taşınmaz mal üzerinde hissesi olan bir kişi aynı taşınmazda bir hisse daha alırsa bu mevcut iki hissenin birleştirilerek tek hisse haline gelmesi işlemine hisse tevhidi anlamına gelmektedir. Tapu kütüğünde bulunan iki hisse bu işlemle tescil edilmiş olur. Bu işlem ile beraber ortaklık yapısında herhangi bir değişiklik olmaz.

Tapu tescil işlemlerinde ortak mülkiyet sahibi olunulan hisseler net bir şekilde belirtilmelidir. Bunun için hissedar olan kişilerin isimleri, soyadları ve baba adları kaydedildikten sonra hisse miktarları bayağı kesir şeklinde kaydedilmelidir.

HİSSE TEVHİDİ İŞLEMİ ÖRNEĞİ

Örnek ile hisse tevhidi işlemi açıklanacaksa bir kişinin bir ev üzerinde yüzde 25 oranında hissesi olduğu düşünülsün. Kalan yüzde 75 hisse ise başkalarına aittir. Bu hisse sahibi diğer hissedarlardan yüzde 25 hisse satın alırsa sahip olduğu ilk yüzde 25 hisse ile sonradan satın aldığı yüzde 25 hisse tapu kütüğüne tescil ettirilmelidir. İşte tescil işlemi hisse tevhididir.

HİSSE TEVHİDİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Hisse tevhidi işlemi oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Özellikle bu işlem için başvuru yapılmasına gerek yoktur. İstenilen belgeler eksiksiz sunulursa satış işlemi sorunsuz bir şekilde yapılacaktır. Satış işlemi gerçekleştirildiğinde ise tapu müdürlüğü bu işlemi zorunlu olarak yapmaktadır. Hisse tevhidi işlemi için harç ödemesi yapılması gerekmektedir.