Miras intikali için gerekli evraklar istenen belgeler nelerdir?

Vefat eden kişinin mirasçılarına bırakmış oldukları taşınmazlar için izlenmesi gereken yöntemler yasalar ile belirlenmiş olup, miras intikali için gerekli bazı evraklar ve belgeler bulunmaktadır. Peki, bu evraklar nelerdir?
Miras intikali için gerekli evraklar istenen belgeler nelerdir?

Kişinin vefat etmesi durumunda sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallar, tüm malvarlığı yasal mirasçılarına kalmaktadır. Mirasçıların bu mal varlığını alması yani üzerine intikal ettirilmesi için gerekli bazı işlemleri yapmaları gerekmektedir. 

Miras intikali adı verilen bu yöntemde tapu dairesine gidilerek tarafların imza atması ile işlem sonlandırılmaktadır. Peki, miras intikali için gerekli evraklar ve istenen belgeler nelerdir?

MİRAS İNTİKALİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Kendisine miras kalan taşınmazları üzerine geçirmek isteyen hak sahiplerinin miras intikali için;

  • Kimlik belgesi 
  • Vasi kararı ya da vekâletname belgesi gibi işlemde temsil varsa bu temsile ilişkin belge, 
  • Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noterden alınan veraset belgesinin aslı ya da onaylı örneği (bu belge yurt dışında bulunan mahkemelerden alındıysa bu durumda Tapu Kanununun 37. maddesi gereği Türk mahkemelerince onaylanmış olması gerekmektedir), 
  • Bina vasıflı taşınmazlar için zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi. 

Bu belgelerin temin edilmesi ve hazırlanmasının ardından Web Tapu üzerinden yasal mirasçılardan birinin başvuruda bulunması yeterlidir. Farklı mirasçılar varsa hepsinin tek tek başvuru yapmasına gerek olmayıp tek bir mirasçının başvuru yapması da yeterlidir. Başvurunun ardından Tapu Müdürlüğünce Döner Sermaye ücreti sms olarak gönderilecek olup bu ücretin yatırılması gerekmektedir. Ücretin yatırılmasının ardından tapu müdürlüğü tarafından bildirilen randevu saatinde hazır bulunularak istenen imzanın atılması ile intikal işlemi yasal olarak tamamlanmış olur.