Tapu Harcı Nedir, Nasıl Hesaplanır, Kim Öder?

Taşınmazların alım satım işlemlerinde sık sık gündeme gelen tapu harcının nasıl hesaplandığı ve kim tarafından ödendiği merak ediliyor. Tapu harcı nedir, hesaplama nasıl yapılır, tapu harcını kim öder?
Tapu Harcı Nedir, Nasıl Hesaplanır, Kim Öder?

Taşınmazların alım satım işlemleri esnasında tahsil edilen tapu hizmetleri bedeline tapu harcı denir. Taşınmazı alan kişi, taşınmazın devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanan tapu harcını öder. Tapu harcı miktarı malın bedelinin ortalama %2'sine denk gelir. 200 bin TL evin satışı esnasında %2'lik miktar yani 4 bin TL tapu harcı olarak ödenir.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcı alıcı ve satıcının ortak sorumluluğundadır. Hem satışı yapan hem de alan kişi tapu ödeme yükümlülüğü altındadır. Tapu işlemleri esnasında gerçekleşen satış bedelinden daha düşük miktar bildirilmesi ve bunun sonradan tespit edilmesi durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı cezai işlem uygulayabilir. Ceza ödememek için gayrimenkul alım satım işlemlerinde verilen bilgilerin doğru olması ve mutlaka gerçek satış miktarının beyan edilmesi gerekiyor. 

Tapu Harcı Nedir, Nasıl Hesaplanır, Kim Öder?

TAPU HARCI ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Tapu harcının ne kadar olduğunun yanı sıra tapu harcı ödemesinin nasıl yapıldığı da merak ediliyor. Teknolojinin gelişmesi ile ödeme yöntemi olarak farklı yöntemler kullanılabiliyor artık. Tapu harcı içim hem vergi dairesine ödeme yapılabiliyor hem de internet üzerinden ödeme yapılabiliyor. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerekli bilgiler doldurulduktan sonra tapu masrafının ne kadar olduğu öğrenilip aynı şekilde online ödeme de yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetki verdiği kuruluşlara da tapu harcı ödemesi yapılabiliyor. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halkbank üzerinden tapu harcı ödemesi yapılabiliyor.