Veraset ilamı nedir, ne işe yarar, nasıl alınır?

Miras paylaşım durumlarında sık sık karşılaşılan veraset ilamının ne anlama geldiği merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Veraset ilamı nedir, ne işe yarar ve hangi durumlarda alınır tüm detayları haberimizde.
Veraset ilamı nedir, ne işe yarar, nasıl alınır?

 Bir kişinin vefat etmesinden sonra miras paylaşımı için gerekli ve önemli olan veraset ilamı, mirasçıların hak sahibi olduklarını ispat etmelerini ve mal paylaşım aşamasına geçmelerini sağlar. Veraset ilamı yani mirasçılık belgesi, mirasçıların hak sahibi olduklarını ve miras paylarını gösterir. Bir kişinin ölümünün ardından ölenin mirası açılır. Miras paylaşımı yapılmadan evvel mirasçılar tüm mallara malik olur ve her mirasçının bu malları kullanma hakkı doğar.

Vefat durumunda kişinin mirası üzerinde kimlerin hangi oranda hak sahibi olduğunu veraset ilamı belirler. Vefat eden kişinin öncelikle mirasçılarının kimler olduğunun belirlenmesi için mirasçılar tarafından Sulh Ceza Mahkemesi ya da notere veraset ilamı isteği yapılabilir. Veraset ilamı alındıktan sonra veraset yoluyla mirasçılara kalan mallar belediyelere bildirilir.

Veraset ilamı nedir, ne işe yarar, nasıl alınır?

VERASET İLAMI NASIL ÇIKARILIR?

Veraset ilamı çıkarabilmek için yasal ya da atanmış mirasçı olunması gerekir. İki ayrı yolla veraset ilamı çıkarılabilir. İlki Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yöntemiyle yapılır. Mirasçılar arasında Türkiye'de ikamet etmeyen ya da yabancı uyruklu biri olması durumunda veraset ilamı sadece Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından çıkarılır. İkinci yöntemde ise noterden veraset ilamı talep edilir.

Atanmış olan mirasçılar, mirasçı olduklarının kendisine tebliğ edilmesinden sonra 1 ay zaman geçtikten sonra veraset ilamı verilmesini talep edebilir. Bir kez düzenlenen veraset ilamı, sürekli kullanılabilir. Tekrar veraset ilamı almak için yeni bir başvuru yapılması gerekmez.