Emlak Vergisini Ödemezsem Ne Olur?

Emlak vergisi son ödeme tarihi için sayılı günler kaldı. Peki, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez, emlak vergisi ödenmezse ne olur, cezası var mı?
Emlak Vergisini Ödemezsem Ne Olur?

Emlak vergisi son ödeme tarihi için sayılı günler kaldı. Peki, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez, emlak vergisi ödenmezse ne olur, cezası var mı?

Düzenli ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi için son ödeme tarihi yaklaşıyor.



Emlak Vergisi Borcu Ödenmezse Ne Olur, Emlak Vergisi Ödemek Zorunlu Mu?



5 Eylül 2018 tarihinde yapılan yasa değişikliği ile beraber emlak vergisi gecikme cezası yüzde 1,40 seviyesinden yüzde 2 seviyesine çekilmişti.



Yani emlak vergisi ödemeyen kişiler aylık yüzde 2 oranında ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. Emlak vrergisi borcu olan konutun tapudan satışı yapılamadığı için taşınmaz satışı esnasında tapu devri için bu tutarın mutlaka ödenmesi gerekiyor.



2019 Emlak Vergisi Son Ödeme Tarihi



Emlak Vergisi 1. taksit ödeme tarihi 2019 yılı için 1 Mart 2019 Cuma günü başlayacak. Emlak Vergisi 1. taksit son ödeme günü ise 2019 yılı için 31 Mayıs Cuma günü olarak açıklandı.



Emlak Vergisi 2. taksit ödeme tarihi ise 2019 yılı için 1 Kasım Cuma günü başlayacak. Emlak Vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ise 29 Kasım 2019 Cuma günü olarak uygulanacak.



2019 Emlak Vergisi Kaç Lira Oldu?



Emlak vergisi hesaplama işleminde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen 2019 yılı yeniden değerleme oranı temel alınıyor.



Bu oranın yarısı temel alınarak 2018 yılındaki rayiç bedeli kullanılarak ödenecek emlak vergisi tutarı belirleniyor. Örnek ile anlatmak gerekirse



2018 yıl sonunda değeri 100 bin lira olan konutun vergi değeri bu sene yeniden değerleme oranı olan 11.86 ile hesaplandığında konutun değeri 111 bin 865 liraya yükseldi.



Bu tutarın binde biri emlak vergisi ödeme tutarı olduğu için 111.87 lira emlak vergisi ödeme tutarıdır.



Söz konusu bu konut büyükşehir sınırları içerisinde yer alması durumunda emlak vergisi oranı binde 2 olduğu için emlak vergisi 2019 tutarı 223,73 liraya yükseleyecektir.



Kimler Emlak Vergisi Ödemek Zorunda?



Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan ve emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanamayan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemelerinin mutlaka belirlenen tarihler içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi durumda kişi gecikmeye düştüğü için yüzde 1,40 oranında emlak vergisi gecikme faizi ödemekle yükümlü kalıyor. Bu nedenle taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi ödeme tarihi duyurularını yakından takip etmeleri gerekiyor.



Kimler Emlak Vergisi Ödemez? Emlak Vergisi Muafiyeti



Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi içinde de bazı muafiyetler uygulanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti 2018 yılında da uygulanmakta olup bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak bağlı oldukları belediye üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?



Aşağıda yer alan emlak vergisi muafiyeti şartları için uygun olan kişiler emlak vergisi ödemeyen kişiler arasında yer almaktadır. Bu şartlar;



Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan kişiler, ev hanımları, şehit yakınları, gaziler ve emekliler emlak vergisi ödemiyorlar.



Ancak kişinin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor.



2019 EMLAK VERGİSİ YENİDEN DEĞERLEME ORANI VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ



Emlak365.com