Eşim Benden Habersiz Evi Satabilir Mi? Tapuya Aile Konutu Şerhi Koymadıysanız Eşiniz Evinizi Satabilir!

Türkiye'de boşanma oranları her geçen gün yükselirken artan geçim sıkıntısı ve ekonomik sorunlarda buna katkı sağladı.
Eşim Benden Habersiz Evi Satabilir Mi? Tapuya Aile Konutu Şerhi Koymadıysanız Eşiniz Evinizi Satabilir!

Türkiye'de boşanma oranları her geçen gün yükselirken artan geçim sıkıntısı ve ekonomik sorunlarda buna katkı sağladı. Tapuya aile konutu şerhi önem kazandı!

Boşanma aşamasında çiftler arasında yaşanan sorunların başında konut paylaşımı yer alıyor.



Bazen eşler gerek boşanma aşamasında gerekse de mali krizler sonucunda aile konutunu satmayı tercih ediyor. Ancak bazı durumlarda ne yazık ki aile konutu diğer eşin onayı ve haberi olmadan satılabiliyor.



Eşim Benden Habersiz Evi Satabilir Mi?



Aile konutu olarak kullanılan evin satışı konusunda tapu işleminde yapılacak işlemlerin sınırlandırılması ancak bu konutun tapusu üzerine aile konutu şerhi konulması halinde mümkündür.



Yani tapu üzerinde aile konutu şerhi konulmadıysa bu durumda tapu üzerinde kişinin yapacağı tasarruf kendi özgür iradesine bağlıdır ve tapu işlemlerine bir sınırlama getirilmesi mümkün değildir.



Bu nedenle aile konutu olarak kullanılan taşınmazların tapusu üzerine mutlaka aile konutu şerhi konulmalıdır. Aile konutu şerhi konulan tapuların satışı, devri, kiraya verilmesi ya da kefalet ile teminat gösterilmesine izin verilmemektedir.



Yapılan bu işlemler gerçekleşse dahi rızası olmayan eşin dava açması durumunda işlem iptal edilmekte ve geçersiz sayılmaktadır.



Aile Konut Şerhi Nedir? Tapu Aile Konutu Şerhi Ne Demek?



Çiftlerin ortak olarak kullanmış oldukları aile konutu olan taşınmazın üzerinde evli olan çiftlerin her ikisinin de izni ve bilgisi olmadan işlem yapılamamasını sağlayan şerhe aile konutu şerhi adı verilmektedir.



Tapuya Aile Konut Şerhi Nasıl Konulur?



Tapuya aile konutu şerhi koymak için tarafların birinin tapu ve nüfus kayıt örneği ile tapu dairesine başvuruda bulunması ve burada sözlü olarak tapu şerhi koymak istediğini belirtmesi yeterlidir.



Aile Konutu Şerhi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?



Tapuya aile konutu şerhi koymak için taraflardan birininin nüfus kayıt örneği ile tapu dairesine başvuruda bulunması yeterlidir.



Başvuru İçin Kullanılacak Olan Tapu Aile Konutu Şerhi Dilekçesi Örneği



…………. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE



AİLE KONUTU ŞERHİ KOYDURMAK İSTEYEN :



ADRESİ :



KONU : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.



AÇIKLAMALAR :



1. Tapuda,….. Mevkii ……Pafta ……Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim …………. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.



2. Medeni Kanunun madde 194/3 “….Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.



NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,….. Mevkii …Pafta …Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.



Saygılarımla.



Ad Soyad



EK : Nüfus kayıt örneği



Emlak365.com