Ev Alacaklar Dikkat! Emlakçıdan, Müteahhitten, Sahibinden Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli, Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Ev sahibi olurken dert sahibi olmak istemeyenler dikkat! Ev sahibi olmak isteyen kişilere yönelik dolandırıcılık olayları giderek yaygınlaşırken vatandaş ev alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun yanıtını arıyor.
Ev Alacaklar Dikkat! Emlakçıdan, Müteahhitten, Sahibinden Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli, Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Ev sahibi olurken dert sahibi olmak istemeyenler dikkat! Ev sahibi olmak isteyen kişilere yönelik dolandırıcılık olayları giderek yaygınlaşırken vatandaş ev alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun yanıtını arıyor. İşte madde madde ev alırken dikkat edilmesi gerekenler, ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli, müteahhitten, emlakçıdan ve sahibinden ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Son dönemde artan konut satış rakamları dolandırıcıların da iştahını kabarttı.



İnternetten verilen sahte ilanlar, tapuda yapılan dolandırıcılıklar ve yarım kalan konut projeleri ev sahibi olmak isteyen vatandaşın gözünü korkuttu. Peki, ev sahibi olmak isterken dert sahibi olmamak için ev alırken nelere dikkat edilmeli?



SIFIR EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?



Evin iskan belgesi ve tapusu olduğunu teyit edin.



İskanı olmayan konutlarda sonradan iskan almak için yüksek tutarda ödeme yapılması gerekebileceği riski olduğunu unutmayın.



Tapu üzerinde şerh ya da ipotek olup olmadığını tapudan öğrenin.



Belediyeden binada kaçak yapı bölümü olup olmadığını teyit edin.



Evin aidat tutarını mutlaka satın almadan sorun ve buna göre karar verin.



Müteahhit tarafından imzalatılan ön bilgilendirme formunda net metrekare, brüt metrekare ve müteahhit bilgilerinin eksiksiz olarak yer aldığından emin olun.



Konut hemen teslim değilse teslim tarihini kesin olarak sözleşmeye ekletin. İnşaat halinde taşınmazlarda noterden satış vaadi sözleşmesi isteyin. 36 ay içerisinde taşınmazını mutlaka teslim almanız gerektiğini unutmayın.



EMLAKÇIDAN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?



İmzaladığınıız sözleşmeye çok dikkat edin. Örneğin konut kredisi çekerek ev sahibi olmak istiyorsanız mutlaka sözleşmenize konut kredisi onayı çıkmazsa kapora iadesi maddesi koyun.



Ödediğiniz kapora için mutlaka yazılı evrak talep edin. Kapora iadesi için önceden anlaşın, şartları kesin olarak belirleyin.



Asla emlakçının gösterdiği bir evi kiralama ya da satın almak için emlakçıyı aradan çıkararak ev sahibi ile kendiniz anlaşmaya çalışmayın. Mahkeme kararı ile çok daha yüksek bir tutar ödeyebilirsiniz.



SAHİBİNDEN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?



Sahibinden verilen ilanlarda size gösterilen ev ile tapuda yazan evin aynı olup olmadığını inceleyin. Çoğu dolandırıcılık olayında kişiye daha büyük, güzel ve yapılı daire gösterilip tapuda başka dairelerin satışı yapılmaktadır.



Asla tapu devri yapılmadan peşinat adı altında da olsa önden para ödemeyin. Dolandırıcıların çoğu kapora adı altında ucuz ev satışı vaadi ile vatandaşın parasını çalarak ortadan kaybolmaktadır.



Yapmış olduğunuz her ödemenin mutlaka tapu sahibi olarak gösterilen kişinin hesabına, banka yolu ile yapın ki sonradan parayı teslim ettiğinizi kanıtlamanız kolay olsun.



MÜTEAHHİTTEN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?



İlk iş olarak evin tapu ve iskan belgelerini sorgulayın. İskanı çıkmayan konut resmi olarak henüz bitmemiş konuttur.



İskanı yoksa neden iskan alınmadığını mutlaka kesin olarak öğrenin. Daha sonra iskan almak için bina sakinleri olarak yüksek miktarlarda para ödemek zorunda kalabilirsiniz.



Müteahhitin daha önce yapmış olduğu inşaatları öğrenin. Referanslarını mutlaka ziyaret edin ve o binalarda oturan kişilerden mümkünse yapmış oldukları ticaret konusunda bilgi alın.



Büyük bir site içerisinde ev alacaksanız özellikle aidat tutarını öğrenin. Özellikle de İstanbul'da bazı sitelerde aidat tutarları kiralar ile yarıştığı için büyük mağduriyet yaşayabilirsiniz.



İnşaatın sağlamlığı ve kalitesi hakkında teknik raporları isteyin.



EV ALIRKEN TAPUDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!



İlk olarak tapuda kesinlikle para yatırdığınız ya da teslim ettiğiniz kişinin ismi ile tapuda ismi yazan kişinin aynı olduğuna emin olun. Aksi halde sonradan tapuyu aldığınız kişi parayı almadığını iddia edebilir.



Tapu kütüğünde taşınmaza ait ipotek, aile konutu şerhi ya da haciz olup olmadığıın sorgulayın.



Evin imar durumunu inceleyin ve kaçak yapı olup olmadığını sorun.



Evin iskan belgesi olup olmadığın sorun. İskansız konut almak beraberinde birçok sorunu getireceği için mümkünse tercih etmeyin.



Özellikle de aile konutu şerhi gibi bağlayıcı olan konularda titiz davranın. Eşten habersiz satılan aile konutu için diğer eşin dava açması halinde satış iptal olacaktır.