Ev Alacaklar, Evi Olanlar! Tapunun Rengi İle Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İskansız Ev Nasıl Anlaşılır?

Tapu renkleri ile kat irtifakı ve kat mülkiyeti ayrımı yapılabiliyor. İskansız ev alınır mı, iskanı olmayan bina güvenli mi, kat mülkiyeti tapusu ne renk olur?
Ev Alacaklar, Evi Olanlar! Tapunun Rengi İle Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İskansız Ev Nasıl Anlaşılır?

Ev sahibi olanlara, ev almak isteyenlere kritik uyarı geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile QR Kodlu Tapu dönemini başlatmış, yeni süreç ile tapu renkleri de değişmişti. Tapuların renklerine göre iskanlı tapu ve iskansız ya da başka bir deyişle kat mülkiyeti olan tapular ile kat mülkiyetsiz tapu ayrımı belirginleşmişti.

Pek çok kişi ne yazık ki bu ayrımı bilmediği için mağdur olurken özellikle de iskansız ev almanın riskleri konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri istenilen hızda ilerleyemezken özellikle de 2000 senesinden önce yapılan çok sayıda konutun iskansız olduğu belirtiliyor.

TAPU RENKLERİ NE ANLAMA GELİR, NEDEN FARKLI?

Tapu işlemleri büyük dikkat isteyen işlemler olup yükselen fiyatlar ile büyük yatırımlar gerektiren konut alımları esnasında mutlaka belirli kriterlere özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunlardan biride iskanlı konut ve iskansız konut ayrımıdır. Tapu renkleri aslında tamda bu noktada devreye girmekedir.

Ne yazık ki bazen emlakçılar ve ev sahipleri tarafından satışın riske girmemesi adına saklanan iskansız binalar ve konutlar tapu rengiden kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bir evin iskanı olup olmadığını anlamak adına tapusunun rengine bakılması yeterlidir. Tapu renklerinin farklı olması bu amacı taşımaktadır.

Ev Alacaklar, Evi Olanlar! Tapunun Rengi İle Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İskansız Ev Nasıl Anlaşılır?

Yeni kullanıma sokulan QR Kodlu Tapular turkuaz rengi ve kahverengi olarak renklenirken iskanı olmayan konutlar için turkuaz rengi, iskanlı konutlar için ise kahverengi tapu verilmektedir.

İSKANLI TAPU VE İSKANSIZ TAPU NASIL AYRILIR, ANLAŞILIR?

İskanı olan tapunun üzerine bağımsız bölüm numarası yazarken iskanı olmayan tapu üzerinde ise bu tapuda bağımsız bölümler belirlenmediği için daire numarası bilgisi yer almaz.

İSKANI OLMAYAN EV ALINIR MI, İSKANSIZ EVE KREDİ ÇIKAR MI, İSKANSIZ KONUT ALMANIN RİSKLERİ NELER?

Yasal olarak ülkemizde iskansız konut satışını engelleyen bir yaptırım bulunmamakla beraber bazı bankalar iskansız evlere kredi onayı da verebilmektedir. Ancak iskanı olmayan konut yarım kalan konut anlamına gelip bu evleri almak riskli olarak kabul edilmektedir.

Özellikle de evin kentsel dönüşüme girmesi halinde oluşabilecek riskler artar. Çünkü tapuda kimin hangi katta yer alan daireye sahip olduğu bilgisi yer almaz. Yine satın aldığınız ev belediye tarafından kaçak daire olarak kabul ediliyorsa bu durumda eviniz için yıkım kararı dahi çıkabilir.