Ev Alıp Satarken Emlakçı Komisyonu Mağduru Olmamak İçin Bunlara Dikkat!

Ev sahibi olmak ve evini satmak isteyen kişiler ile emlakçılar arasında yaşanan en büyük sorunların başında emlakçı komisyonu yer alıyor.
Ev Alıp Satarken Emlakçı Komisyonu Mağduru Olmamak İçin Bunlara Dikkat!

Ev sahibi olmak ve evini satmak isteyen kişiler ile emlakçılar arasında yaşanan en büyük sorunların başında emlakçı komisyonu yer alıyor. Peki, emlakçı komisyonu ne kadar, emlakçı komisyonunu kim öder, emlakçı komisyonundan kurtulma mümkün mü?

Ev sahibi olmak isteyen kişiler ile evini satmak isteyen pek çok ev sahibi işlemlerini daha hızlı yapmak adına emlakçılar ile çalışmayı tercih ediyor.



Ancak bazen özellikle de satılan ya da satın alınan konutun fiyatı yükseldiği takdirde emlakçı komisyonu tartışma konusu olabiliyor. Yine bazı durumlarda satışın iptali ile komisyon iadesi de sorun yaratıyor.



Emlakçı Komisyon Sözleşmesi İmzalayın!



Bu noktada yaşanacak olan tüm anlaşmazlıkların çözümü için ilerisini düşünerek emlakçı komisyon sözleşmesi imzalanması gerekiyor.



Özellikle de konut kredisi çekerek ev satın almak isteyen kişilerin kredi red kararı ile sonuçlanma ihtimali olduğunu da düşünerek sözleşmeye "konut kredisi çekmezse komisyon iade edilir" maddesini koydurması gerekiyor.



Yine özel şartlar bulunuyorsa tarafların bu şartları da komisyon sözleşmesi içerisinde yazması gerekiyor.



Emlakçı Komisyonu Ne Kadar 2019?



Emlakçı komisyonu olarak alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere komisyon tahsili yapılıyor.



Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?



Ancak tarafların kendi aralarında anlaşmaları durumunda toplam yüzde 4 olacak şekilde bu tutarı tek bir tarafın ödemesi de mümkün olabiliyor.



Örneğin 200 bin liralık bir evi satın alan kişilerin ödeyecekleri emlakçı komisyonu evi satan kişiden 4 bin lira ve evi alan kişiden 4 bin lira olmak üzere toplamda 8 bin lira olarak tahsil ediliyor.



Ancak ev sahibinin pazarlıkta fiyat düşmesi ile bu tutarı sadece evi alan kişinin ödemesi ya da satış fiyatında indirim yapmadığı için tek başına karşılaması gibi durumlar yaşanabiliyor.



Emlakçı Komisyonundan Kurtulma Mümkün Mü?



Emlak komisyonu ödemek istemeyen kişilerin sahibinden satılık ilanlarına bakmaları gerekiyor.



Emalçıdan anlaşan kişilerin emlakçıyı aradan çıkarmak için hile yaptıklarının tespit edilmesi durumunda hem komisyon hem de tazminat ödemeleri gerekiyor.



Konu hakkında çok sayıda emsal yargıtay emlakçı komisyonu kararları bulunuyor.



Emlakçı Komisyonu Sözleşmesi Örneği



CİNSİ :



İLİ :



İLÇESİ :



MAHALLESİ :



SOKAĞI :



KAPI NO :



PAFTA NO :



ADA NO :



PARSEL NO :



ALICI ……………..………….ile SATICI ………………………yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.



1 - SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj dahil)……….……TL’dan satmayı kabul etmiştir.



2 - Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan …………..…TL kaparo alınmıştır.



3 - Satış bedelinin ……………….TL’sı peşin, geri kalanı da ………….sürede taksitlerle ödenecektir.



4 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.



5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden %.................. +KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.



6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.



7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde………………….Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir



……/……/20…



ALICI EMLAK KOMİSYONCUSU SATICI



Emlak365.com