Ev Alırken Ödenmesi Gereken Masraflar

Ev alırken hesaplamanız gereken ve dikkat etmeniz gereken masrafları haberimizde sizler için paylaşıyoruz.
Ev Alırken Ödenmesi Gereken Masraflar

Ev alırken hesaplamanız gereken ve dikkat etmeniz gereken masrafları haberimizde sizler için paylaşıyoruz.

Ev almak isteyen vatandaşlar, birikimleri yeterli olmadığı durumlarda bankaların olanak sağladığı konut kredilerine başvuru yapıyor. Ev sahibi olmak isteyenler için en kolay yol konut kredisi almak.

Konut kredisi alırken yalnızca kredi faiz oranlarına değil, kredi masraflarına da dikkat etmeniz gerekir. Kredi masraflarının yanı sıra ev alırken oluşacak masrafları da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Ev alma aşamasında ortaya çıkan masrafları şu şekilde sıralayabiliriz:

Konut kredisi alırken çıkan masraflar:

Dosya Masrafı:

Tüketiciden alınan dosyalama masrafı olarak adlandırılan masraf kalemidir. Dosya masrafı, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Tüketiciler verdikleri dosya masraflarını bazı durumlarda geri ödemelerini isteyebiliyor.

Ekspertiz Ücreti:

Evin tamamı için konut kredisi kullanılmıyor. Konut kredisini, evin yüzde 80'ine kadar kullanılabiliyor. Almak istenilen eve bankanın belirlemiş olduğu eksper gelerek evin değerini belirliyor. Eksper'in belirlediği değer üzerinden oranlanarak konut kredisi veriliyor. Bankalar, konut kredisi ile alınacak evin gerçek değerini belirlemek için SPK lisanslı kuruluşlarla çalışır.

Çalışılan kuruluşların ekspertiz ücreti ise tüketiciden alınır.

Sigortalar:

Konut kredisi sigorta işlemleri çerçevesinde yapılması zorunlu olanlar arasında, konut sigortası ve deprem sigortası (DASK) yer alıyor. Bankalar hayat sigortasının da yapılmasını istese de bu sigortayı yaptırma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Sigortalara ödenecek miktarlarda masraflarınız arasında yer alır.

Ev alırken çıkan masraflar:

Emlakçı Komisyonu:

Evi alan ve satan kişiden alınan yüzde 1 ile yüzde 2 arasında değişen, pazarlığa tabi olan masraf olarak yer alır.

Tapu Harcı:

Tapu harcı, gayrimenkul alım satım işlemlerinde vatandaştan tahsil edilen ücrettir. Konutun satın alınan bedelinin binde yirmisi olarak hesaplanan tapu harcı, hem alıcıdan hem de satıcıdan alınır.

Ev almayı düşünenlerin yapılacak masraflara bakarak bütçelerini bu doğrultuda hesaplamaları gerekir.

Bankaların yalnızca faiz oranlarına değil, kredi masrafları ve ev alırken ortaya çıkabilecek masrafları da göz önünde bulundurmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır.