Ev Kiraları Neden Yükseldi, Kira Artışları Devam Eder Mi?

Emlak sektöründe kiralık ev bulmak büyük bir sorun haline gelirken kiraların yükselmesi ise en büyük şikayetlerden birisi oldu. Peki kiralar neden bu kadar yükseldi?
Ev Kiraları Neden Yükseldi, Kira Artışları Devam Eder Mi?

Kiralık ev fiyatlarının yükselmesi emlak sektötünün önemli meselelerinden birisi haline geldi. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan konuya dair açıklamalarda bulundu.

KİRALARIN YÜKSELECEĞİNİN İŞARETİ 2020'DE VERİLDİ

Kiraların artışının ilk siyallerinin 2020'de verildiğini söyleyen Hakan Akdoğan, “2020'de pandeminin yoğun olduğu dönemlerde kamu bankaları düşük faizli konut kredisi kampanyaları başlattılar. O kampanya sayesinde konut stoklarında ciddi bir erime meydana geldi. Ancak bu bir başka sorunu doğurdu. Konut stokları eridi ama yerlerine yeni konutlar üretilemedi.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE ÖĞRENCİ TALEPLERİ KİRALARI ARTTIRDI

Kira artışlarında kentsel dönüşüm projelerine deprem endişesi ile hız verilmesinin de etkili olduğunu söyleyen Hakan Akdoğan, “İstanbul'un dört bir tarafında kentsel dönüşüm projelerine hız verildi. İnsanlar yaşadıkları evlerden çıkmak zorunda kaldılar. Haliyle Avcılar, Esenler, Tuzla, Beylikdüzü, Küçükçekmece gibi ilçelerde yoğun bir kiralık ev talebi meydana geldi.

Artan konut talebine karşın yüksek konut kredisi faizleri konut satışlarını durdurdu. Talepler kiralık evlere yönelince fiyat artışı da beraberinde geldi. Okulların açılması ile üniversite öğrencilerinin de kiralık ev talepleri bunlara eklenince kiralar önlenemez şekilde yükseldi. Örneğin pandemide düğünler yapılamıyordu. Yeni evlenecekler de kiralık ev talebinde bulunmaya başladılar. Tüm bunlar kira fiyatlarının yükselmesine neden oldu.” şeklinde konuştu.

FIRSATÇI EV SAHİPLERİ KİRALARI YÜKSELTMEK İSTİYORLAR

Kiraların yükselmesinin fırsatçı ev sahipleri tarafından suistimal edildiğini söyleyen Hakan Akdoğan, “Kira artışının yasal zam oranı bellidir. En fazla tüketici fiyat endeksi kadar zam yapılabilir. Ancak bu en fazla yapılabilecek zamdır. Bazı fırsatçı ev sahipleri yüksek kira alabilmek için kiracılarını evden ç.ıkarmak istiyorlar.

Kira sözleşmesi olan bir kiracıyı evden çıkarmak kolay bir şey değildir. Haklı olarak kiracıya bir takvim yılı içerisinde en az iki kere ihtar çekilmesi gerekiyor. Veya hukuken o evin kendisi tarafından kullanılacağı ispat edilmeli veya kiracının eve ciddi zarar verdiği tespit edilmeli. Başka nedenlerden dolayı kiracılar evden çıkarılamaz.” dedi.