Ev Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gelirinizin büyük bir kısmını ev kirası için harcarken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken noktaları sizin için haberimizde paylaşıyoruz.
Ev Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gelirinizin büyük bir kısmını ev kirası için harcarken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken noktaları sizin için haberimizde paylaşıyoruz.

Son yıllarda artan kira fiyatları nedeni ile gelirin önemli bir kısmı kira ödemeleri için harcanıyor.

Ödenen fiyat dahilinde dairenin iç kısmının ve bulunduğu lokasyonun istenilen düzeyde olmaması bir süre sonra karamsar olmanıza neden olabilir. Bu nedenden dolayı ev kiralama sürecinde yaşanan zorlukları olabildiğince aza indirmek ve vereceğiniz karardan sonra pişmanlık yaşamamak için araştırmalarınızı iyi yapmanız gerekir.

Ev kiralama sürecinde nasıl bir yol izlemeniz gerekli?

İnternetin Kolaylıkları

İyi bir araştırma yapmak ve planlı bir şekilde yol almak gerekir. Bunun için öncelikle ev ararken nasıl bir yöntem ile arama yapacaksınız belirlemelisiniz. Sokakları gezerek mi, yoksa internet üzerinden mi arama yapacaksınız buna karar verilmeli. Zamandan tasarruf ve daha rahat bir ortamda araştırma yapmak için internet en iyi fikir.

İnternet üzerinden ev aramak ne kadar kolaylık sağlasa da, platformda görünen her şeyin göründüğü gibi olmama durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için de her evi birebir görerek karar vermek daha yararlı olacaktır.

İnternette arama yaparken filtreleme seçeneğini kullanırsanız hem zamandan tasarruf edersiniz, hem de aradığınız özelliklere sahip evi kolaylıkla bulma şansınız olur. Daha sonrasında alacağınız evi emlakçıdan mı yoksa sahibinden mi bakacağınızı da belirlemelisiniz.

Bütçenize Göre Hareket Etmelisiniz

Ev kiralama sürecinde önemli hususlardan biri de bütçe konusu. İlk olarak bütçenize göre hareket etmeniz gereklidir. Bunun için ilk olarak sahibinden olan ilanlara bakmanız gereklidir. Böylelikle emlakçıya bir ev kirası kadar ücret ödemeniz gerekmeyecek. Mevcut bütçenize uygun fiyat aralığı belirlenerek seçenekler buna göre kısıtlanmalı.

Kira Kontratı

Evin kiralanmasına karar verildikten sonra sıra kontrata gelmiş oluyor. Kontrat eğer iyi düzenlenmez ise kiracının başına iş açabilir. Bunun için kira kontratı mutlaka tüm detaylarına kadar incelenmeli. Sözleşmede bulunan; kiranın yıllık zam oranı, evde bulunan demirbaş eşyalar, yapılabilecek masraflar, apartman aidatı ve depozito konularının bulunup bulunmadığına özellikle dikkat edilmeli.

Sözleşme detaylarında depozitonun hangi durumlarda iptal olup, hangi durumlarda eksileceği konusunda da ev sahibiyle ortak bir karar alınmalı.

Depozito ödemesini en fazla iki aylık olarak yapmanız gerekir. Bazı ev sahipleri elden kira ödemelerini gerçekleştirmek isteyebilir, bunu kesinlikle kabul etmemelisiniz. Ev sahibine ait bir banka hesabına yatırmalısınız. Aksi halde yaşanacak bir sıkıntı söz konusu olursa resmi bir belgeniz olmadığı için zararlı duruma gelebilirsiniz.