Ev Sahipleri Dikkat! Maliye Bakanlığı Kira Sözleşmesi ve Geliri İçin Takibe Başladı, Ceza Yağmuru Geliyor

Maliye Bakanlığı ev sahiplerinin peşine düştü! Kirayı düşük gösteren yanacak! Vergiden kaçmak için iki ayrı kira sözleşmesi yapılması gibi pek çok yöntem takip altına alınırken kira vergisi kaçırma cezası ağırlaşacak.
Ev Sahipleri Dikkat! Maliye Bakanlığı Kira Sözleşmesi ve Geliri İçin Takibe Başladı, Ceza Yağmuru Geliyor

Maliye Bakanlığı ev sahiplerinin peşine düştü! Kirayı düşük gösteren yanacak! Vergiden kaçmak için iki ayrı kira sözleşmesi yapılması gibi pek çok yöntem takip altına alınırken kira vergisi kaçırma cezası ağırlaşacak. Emlak vergisi beyanı üzerinden kira gelir vergisi hesaplaması yapılacak!

Türkiye'de kiracı sayısı her geçen gün artarken TÜİK tarafından açıklanan verilere göre de hane halkı en fazla harcamayı kiraya yapıyor.



Türkiye geçen sene 5 milyar lirayı kiraya yatırdı. Durum böyle olunca da Maliye Bakanlığı ev saiplerinin peşine düştü.



Kirada Evi Olanlar, Ev Sahipleri Dikkat, Maliye Bakanlığı Peşinize Düşmüş Olabilir!



Maliye Bakanlığı tarafından işe alınan müfettişlerin büyük bir bölümü emlak vergisi, tapu harcı ve kira gelir vergisi gibi emlak ile alakalı olan vergileri incelemek üzere görevlendirildi.



Söz konusu müfettişler banka kayıtları ve çarpraz kontrol sistemi ile vatandaşın açığını buluyor, eksik beyan cezası keserek devletin vergi kaybı yaşamasını engelliyor.



Maliye Bakanlığı özellikle de ev sahiplerinin en sık başvuruda bulunduğu yöntem olan düşük kira geliri beyanı yönteminin peşine düşmüş durumda.



Vergiden Kaçmak İçin İki Ayrı Kira Sözleşmesi Yapmak



Bu konuda ev sahipleri tarafından en sık kullanılan yöntem olan iki farklı kira sözleşmesi düzenlenmesi yöntemi de Maliye Bakanlığı müfettişleri tarafından keşfedildi.



Söz konusu yöntemde hem kiracıya hem de ev sahibine vergi usulsüzlük cezası kesilebiliyor.



Kiranın bankaya eksik olarak yatırılması ne yazık ki kiracıları da töhmet altında bırakıyor.



Ev sahipleri biri gerçek kira değeri yazan biri ise verginin daha az ödenmesi için kira bedelinin düşük yazıldığı iki kira sözleşmesi düzenleyerek kiracıya imzalatıyor.



Ev Sahibi Evin Emlak Vergisi Değerinin Yüzde 5'i Altında Kira Geliri Beyan Edemez



Konu hakkında Gelir Vergisi Kanunu maddelerine göre ev sahiplerinin evin emlak değeri bedelinin en az yüzde 5'i oranında kira geliri beyan etmesi zorunlu bulunuyor.



Örneğin bir evin gerçek değeri 300 bin lira ise bu durumda evin kira geliri beyanı en az bu rakamın yüzde 5'ine tekabül eden 15 bin lirayı kira geliri vergisi olarak beyan etmek zorunda tutuluyor.



Konu hakkında bugün bir yazı kaleme alan Hürriyet Gazetesi yazarlarından Ahmet Karabıyık bir okurundan gelen "gerçek kira gelirim yüzde 5 sınırının altında almadığım kira gelirini beyan etmek zorunda mıyım?" sorusuna yanıt verdi.



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 13 Temmuz 2011 tarihinde yayımlanan 956 sayılı özelge ile ”Gerçekte yüzde 5’in altında kira geliri elde etmişseniz, tahsil ettiğiniz kira gelirine ilişkin havale makbuzu, banka dekontu ve kira sözleşmesi gibi belgeleri saklayın, istenildiğinde de bize ibraz edin, o zaman evin değerinin yüzde 5’nin altında kira geliri beyan ettiniz diye cezalı duruma düşmezsiniz” açıklaması bulunduğunu söyleyerek bu durumda mutlaka dekontların saklanması gerektiğini söyledi.



Emlak365.com