Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! Kira sözleşmesinde dikkat çekenler…

Ev sahipleri ve kiracıların en fazla sıkıntıya düştükleri zaman zaman kira sözleşmesi oluyor. Kiracılar ev sahiplerinin sözleşmeye uymadıklarını dile getirirken ev sahipleri de kiracıların sözleşmeyi umursamadıkları noktasında şikayetçi oluyor. Ev sahipleri ve kiracıların dikkat etmesi gereken kira sözleşmesi kuralları nelerdir? Sizler için derledik. Detaylar haberimizde….
Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! Kira sözleşmesinde dikkat çekenler…

Ev sahipleri ve kiracıların en fazla sıkıntıya düştükleri zaman zaman kira sözleşmesi oluyor. Kiracılar ev sahiplerinin sözleşmeye uymadıklarını dile getirirken ev sahipleri de kiracıların sözleşmeyi umursamadıkları noktasında şikayetçi oluyor. Ev sahipleri ve kiracıların dikkat etmesi gereken kira sözleşmesi kuralları nelerdir? Sizler için derledik. Detaylar haberimizde…

Ev sahipleri zaman zaman kiracılarla, kiracılarda ev sahipleriyle kira sözleşmesi imzalamadıkları için sıkıntıya düşüyor. Bir konut veya mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında gerçekleştirilen yazılı anlaşmayla birçok sorun ortadan kaldırılmış oluyor. Fakat kira sözleşmesinde yer alan maddeler bazen kiracıları bazen de ev sahiplerini sıkıntıya düşürebiliyor.



KİRA SÖZLEŞMESİ KANUNDA YER ALIYOR



Tarafların resmi olarak kendi aralarında imzaladıkları sözleşme olan kira sözleşmesiyle ilgili Türk Borçlar Kanunu 29. maddesinde kira kontratı ile ilgili, "Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme." Olarak ifade edilmektedir



KİRA SÖZLEŞMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR



Ev sahibi ve kiracı öncelikle imzalayacağı kira kontratını kefiller huzurunda imzalamalı ardından kiracının da kiraya verenin mülk sahibi olduğu yazılı tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurmalı.



KİRA KONTRATI KONTROL EDİLMELİDİR



Kira sözleşmesi imzalamadan önce kontrol edilmesi gereken bilgiler ise kontrata mülke ile ilgili bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgiler yazılmalı. Kiraya veren ve kiracıyla ilgili kişisel bilgileri eksiksiz doldurmalı ve sonrasında kiralayan ile anlaşılan kira bedeli ve ödeme tarihleri yazılmalıdır.



TARİHLERE DİKKAT EDİN



Ayrıca kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira kontratındaki tarihler doğru olmalı ve kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzası olmalı. Sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgileri ve ne şekilde yatırılacağı yazılmalı. Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açıklanmalı. Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2019 yılı Temmuz ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ile gönderilmelidir.