Ev Satacaklara Kritik Uyarı! Konut Satışı İçin Ek Vergi Ödemesi Yapabilirsiniz

Konut satışı esnasında çeşitli vergiler alınırken süre konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödememek için mutlaka buna dikkat edin!
Ev Satacaklara Kritik Uyarı! Konut Satışı İçin Ek Vergi Ödemesi Yapabilirsiniz

Konut satışı esnasında çeşitli vergiler alınırken süre konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödememek için mutlaka buna dikkat edin!

Düşen konut kredisi faiz oranları ev almak isteyenler kadar evlerini satmak isteyen ev sahiplerini de umutlandırdı.



Uzun süredir indirim üstüne indirim yapmalarına rağmen evlerini satmayı başaramayan ev sahipleri faiz oranlarının düşmesi ile evlerini elden çıkarmayı başardı.



Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?



Ev sahipleri için bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise değer artış kazancı vergisi oluyor.



Bilindiği üzere Türkiye'de ev sahipleri satın aldıkları evleri 5 sene dolmadan önce satarlarsa bu durumda değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor.



Bu noktada vergi ödemek istemeyen ev sahiplerinin 5 senelik sürenin dolmasını beklemesi ya da fiyat konusunda dikkatli olunması gerekiyor.



Değer artış kazancı vergisi istisnası her sene açıklanmakta olup konutu alan kişinin sattığı fiyat ile arasındaki farkın bu rakamı aşmaması durumunda vergi ödemesi yapması istenmemektedir.



Bu nedenle ekstra vergi ödemesi yapmak istemeyen ev sahiplerinin bu kriterlere mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.



Değer Artış Vergisi Adil Mi, Değil Mi?



Konu hakkında bir yazı kaleme alan Ersun Bayraktaroğlu "Gelir Vergisi satış bedeli ile alış bedeli arasındaki olumlu fark (kâr) üzerinden hesaplanır. Bu hesaplamada yasanın izin verdiği giderler ile yasada yer alan istisna ve endeksleme hükümleri de dikkate alınır.



Öte yandan gayrimenkul alım satımı ile sürekli olarak uğraşmayan gerçek kişiler, ayni ya da nakdi bir bedel ödeyerek edindikleri gayrimenkulleri 5 tam yıl süre ile tuttuktan sonra elden çıkarmaları halinde herhangi bir Gelir Vergisi ödemezler.



Mali idare ve yargı, sürekliliği bir yıl içinde birden fazla ya da birbirini izleyen yıllarda birer adet gayrimenkul satışı olarak kabul etmektedir. Yani yıl içinde birden fazla gayrimenkul satan ya da her yıl birer gayrimenkul satan gerçek kişinin gayrimenkul alım satımı ile sürekli olarak uğraştığı ve tacir sayılarak ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerektiği söylenmektedir.



Bu açıdan bakınca sürekli olarak gayrimenkul alım satımı ile ilgilenmeyen kişilerin bir bedel ödeyerek edindikleri gayrimenkulleri 5 yıl elde tuttuktan sonra elden çıkardıklarında elde ettikleri kazancın vergilendirilmemesi çok önemli bir avantaj.



Bu çok önemli avantaj zaman zaman farklı açılardan eleştiriliyor kuşkusuz: Bir kısım 4 yıl 11 ay 29 gün tutup sattığında tüm kazancının vergilendirilirken, bir gün fazla tuttuktan sonra satışın tamamının vergisiz olmasını doğru bulmazken, bazıları da gayrimenkule böyle bir avantaj sağlanmasının diğer enstrümanlara haksızlık yarattığını savunuyor" ifadelerine yer verildi.



Emlak365.com