Evde Tadilat Yapan Kiracı Ev Sahibinden Değer Artışı Farkı İsteyebilir Mi?

Kiracılar kiralamış oldukları evlerde ev sahibinden izinli veya izinsiz bası tadilatlar yapabilmektedirler. Peki bu tadilatlar için ev sahibinden değer artışı farkı talep edilebilir mi?
Evde Tadilat Yapan Kiracı Ev Sahibinden Değer Artışı Farkı İsteyebilir Mi?

Kiracılar, kira sözleşmesi ile başlattıkları kiracılık ilişkisi devam ederken ev sahiplerinden habersiz veya haberli olarak bazı tadilat işlemleri yapabilmektedirler. Bu tadilat meselesi sürekli olarak ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmektedir. Tadilat işlemi için belirli bir maliyeti karşılayan kiracılar bu masrafları genellikle kiradan düşmektedirler. Ancak zorunlu olmayan tadilatların masraflarının kiradan düşülmek istenmesine ev sahipleri onay vermek zorunda değildirler. Dolayısıyla bu tadilatların masrafları tamamen kiracıya aittir.

KİRACI ZORUNLU OLMAYAN NEDENLE TADİLAT YAPARLARSA NE OLUR?

Kiracılar ev sahiplerinin tasarrufu dışında zorunluluk gerektirmeyen, yapılmazsa da kiracının herhangi bir mağduriyetinin oluşmayacağı tadilatları yaptırmak isteyebilirler. Hatta bunun kiradan düşemeyeceklerini bilerek bu tadilat işlemlerini gerçekleştirirler. Ev sahiplerinin bu yapılan tadilat ile alakalı olarak herhangi bir mali sorumluluğu olup olmayacağı araştırılıyor. Direkt olarak bu tadilat bedelleri ev sahiplerine yüklenemez. Çünkü burada tadilat zorunlu olmamakla beraber yapılmayışı kiracının evi kiraladığı durumdan bir eksiklik ortaya çıkarmamaktadır.

EV SAHİBİNDEN DEĞER ARTIŞI FARKI İSTENEBİLİR Mİ?

Bir kiracı ev sahibinin yazılı izni ile veya yazılı izni olmadan yaptığı tadilat ile evin çok daha değerli bir hale gelmesini sağlayabilir. Örneğin kiracı evin pencerelerini değiştirebilir, mutfak dolabını yenileyebilir, parkeleri değiştirebilir. Tüm bu yenileme işlemleri evin değerini arttırmaktadır. Kiracının cebinden çıkan bu masraflardan kiracı sadece kira sözleşmesi devam ettikçe yararlanabilmektedir. Dolayısıyla ortaya çıkan değer artışı için ev sahibinden bir fark talebi istenebilmektedir. Ev sahipleri kiracıların bu değer artışı farkı taleplerini kabul etmek zorundalar mı?

Değer artışı fark talebinin ev sahipleri tarafından kabul edilip edilmeyeceği konusunda kira sözleşmesine bakılmalıdır. Ev sahibinin yazılı izni olmayan tadilatlar ev sahibi isterse eski haline kiracı tarafından dönüştürülmesi bir zorunluluktur. Ancak yazılı izin ile yapılan bir tadilat durumunda kira sözleşmesine sözleşme sonunda kiracı tarafından yapılan yenilik ve değişimlerden kaynaklanan değer artışı farkı ev sahibinden istenir maddesi eklenmiş olmalıdır. Bu madde eklenmemişse kiracı hiçbir surette ev sahibinden değer artışı farkı talep edemez.